Kamere za videonadzor
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kamere za videonadzor

• dpasaric
  • Posjetitelj
12.07.2024 | 21:51
Znam da ovdje imamo i profesionalca iz ove domene , ali me zanimaju i iskustva ostalih.

Što odabrati ako se treba zaštiti školski objekt od vandalizma i kao nadzor nasilnog ponašanja po hodnicima?

Znači neki sustav od 5-6 kamera, dvije za eksternu uporabu, koje bi snimale 0-24 i držale podatke 2-3 dana?

Jesu li danas sve te kamere 4K i koliko to bude stvarno upotrebljivo za prepoznavanje počinitelja?

Kakva rješenja tu sada postoje i koji je to red cijena da se složi nešto upotrebljivo?
Tema zaključana.
12.07.2024 | 22:03
1. radi se o školi, prepusti to licenciranom izvoditelju da odradi posao lege artis. Protuzakonito je već da se uključuješ u proces dogovaranja ugradnje videonadzora.

2. čim se montira sustav videonadzora, mora se polijepiti naljepnice upozorenja, a također i osigurati videozapis u trajanju od minimalno 176 sati (tjedan dana)

3. videonadzorne kamere ne slijede nužno standarde TV signala. Imaš kamere s 360º ili 180º objektivima (iz kojih računalo rekonstruira sliku, odnosno više njih, koja je prirodna ljudskom oku) i 20, 30 i više Mpx (nisam pratio godinu dvije, a to stalno ide naprijed, možda sam i puno premalo rekao). Imaš kamere s normalnim objektivima (koje imaju sliku približno prirodnu ljudskom oku) i one su prije 2-3 godine bile full HD. Sada su možda i jače.

4. "prepoznavanje počinitelja" znači da netko tko osobu poznaje od ranije, tu osobu prepoznaje na videozapisu. To je informacija korisna u istrazi, ali se ne priznaje kao dokaz na sudu.

5. "identifikacija počinitelja" je sudski dokaz, ali to mora biti snimka skoro pa kao za osobnu iskaznicu

6. prije nego se ide šarafiti kamere po nekom javnom objektu kao što je škola, mora se pripremiti zakonita dokumentacija, i to ne samo tehnička, nego prvenstveno pravna, odnosno sigurnosna. Zašto treba videonadzor? Što se to ranije događalo? Kakva je učestalost i koji je opseg posljedica? Koji su funkcionalni zahtjevi na videonadzor (prepoznavanje? identifikacija? ili samo odvraćanje? ili nešto četvrto?)? To je sve posao za licencirane izvoditelje.

Zašto se upuštaš u to? Zar ravnatelj-ica škole ne zna nijednog licenciranog izvoditelja da im da ponudu i predloži rješenje?
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
12.07.2024 | 22:59
Krivo si shvatio da bih se ja time bavio!

Mene samo zanimaju dobre informacije koji je to raspon cijena i koja su iskustva s izvođačima. Kako je proračun uvijek problem da mogu dati savjet kako ne rasipati novac. Što je realno dovoljno i gdje to nabaviti.

Ovo sve po točkama znam (osim da je naljepnica obavezna, ali ok, to je easy).
Tema zaključana.
13.07.2024 | 06:24
dpasaric kaže:
Mene samo zanimaju dobre informacije ... da mogu dati savjet

Čuj, ovo je u najboljoj mogućoj namjeri napisano, ali ako ne znaš o nečem dovoljno/ništa, kako možeš bilo koga savjetovati o bilo čemu? Možeš eventualno proslijediti ono što si čuo, ali to je, IMHO, jako daleko od savjeta...
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
13.07.2024 | 10:35
Ne pomažete.

Tražio sam konkretne tehničke informacije, preporučene dobavljače i cijene, a ne savjetovanje iz pravno-psihiloško-društvenih domena!
Tema zaključana.
13.07.2024 | 11:06
video.png

Jedna pri ruci ponuda.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
13.07.2024 | 13:18
Jura, hvala ti, ovo je korisno!

Vidim da je ovo malo napredniji sustav i s mnogo kamera, ovdje bi trebale možda tek dvije antivandalske koje bi stajale vani, a preostale 3-4 unutar zgrade mogu biti obične jer su dovoljno visoko da ih se ne može tek tako uništiti.
Tema zaključana.
13.07.2024 | 15:49
Nije to nista napredno.
Recimo imas Synology NAS na koji spojis kamere u mrezi i snimke se cuvaju na disku. Placa se licenca po kameri.
Tema zaključana.
13.07.2024 | 17:59
Osobno isto mogu reći za Synology rješenja. Cca oko 220€ (s pdv) po kameri, bullet ili turrent (IK10/IP67). PoE su obje. NAS iza njih ili konkretni DVA uređaj sa nvidia karticom (oko 2400€ bez diskova) za sve te advance opcije (prepoznavanje lica, tablica, detekcija ljudi, automobila ili pak intrusion detection itd).

Jasno na taj sustav mogu ići i 3rd party kamere cca 1800+ modela tako da se da složiti fino rješenje. Surveillance Station 9 sa strane "pameti" ima jako puno opcija i "smart" integracija po potrebi sa vanjskim uređajima (prepoznavanje tablice pa webhook dalje i action koji dize rampu recimo).
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1521)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.77 Seconds

Provided by iJoomla SEO