2 komada - "2 kom." ili "2 kom" - s pikom ili bez
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

2 komada - "2 kom." ili "2 kom" - s pikom ili bez

31.01.2025 | 14:43
Evo, mislim, da je naslovno pitanje jasno... Hvala unaprijed!
Tema zaključana.
31.01.2025 | 16:59
"2kom." - radi se o skraćenici, dakle točka je obvezna. A u vezi čega je postavljeno pitanje, ako nije tajna?
Tema zaključana.
31.01.2025 | 17:01
iza metričkih jedinica ne piše se točka pa bih ja tom analogijom rekao da se niti iza kom ne piše točka (iznimka od pravila)
S druge strane, ako hoćeš skratiti "komentar", onda ide kom. (s točkom)
Tema zaključana.
31.01.2025 | 17:37
Evo, ovdje je sve lijepo objašnjeno:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Točka_(pravopis)
Tema zaključana.
31.01.2025 | 18:27
Kom nije komentar već komada.
Ako se piše troškovnik tada je uobičajeno kom. 2
Isto se zna pisati m' ili m1 za dužni metar ili m2 i m3 za kvadratni ili kubni metar. Iza obično pišu količinu i to recimo m' 2,00 (dva metra dužna).

Znamo malo konteksta pa je teško kvalitetno odgovoriti.
Tema zaključana.
31.01.2025 | 20:46
"komad" nije metrička jedinica. Ako se "komad" krati u "kom.", onda se stavlja točka, kako je i uobičajeno kod skraćenica.
Tema zaključana.
31.01.2025 | 21:12
komad nije metrička jedinica ali je mjerna jedinica. Isto kao i litra, pa ne pišeš valjda i skračenicu " l " sa točkom!?

Zato sam napisao tom "analogijom", dakle tom logikom.
Iako, litra JE metrička jedinica, pa opet... hm...

Dopuštam da nisam u pravu, samo hoću reći da ja u uobičajenoj komunikaciji (koja nije vezana za inženjerstvo) tako pišem!
Tema zaključana.
31.01.2025 | 21:38
Ako pod "uobičajena komunikacija" želiš reći "kolokvijalna" ili "neformalna" komunikacija, slažem se, vjerojatno i ja puno puta zaboravim staviti točku. Ali po pravopisu ide točka. Sigurno.
pravopis.hr/pravilo/kratice/49/
Tema zaključana.
31.01.2025 | 21:39
Zdravac kaže:
komad nije metrička jedinica ali je mjerna jedinica. Isto kao i litra, pa ne pišeš valjda i skračenicu " l " sa točkom!?

Khm... S tim što postoji "Međunarodni sustav mjernih jedinica" gdje su na međunarodnoj razini određene jedinice te njihove oznake tj. skraćenice. Tu ti spada litra, metar, kilogram, sekunda...
"Kom." je skraćenica domaća obična i nikakvom logikom je nemreš ugurati u SI sustav
Tema zaključana.
01.02.2025 | 04:09
Ne moze komad biti mjerna jedinica, ili moze.
To je ono kada je Mujo radio pastetu od kanarinca i mjesao je u omjeru 1:1. Jedan kanarinac i jedan konj. Haso mi kaze da u ovakvom omjeru niti ne treba kanarinac, a Mujo kaze da ga niti ne stavlja.
Konj i kanarinac su usporedivi?!?
Tema zaključana.
02.02.2025 | 08:48
drpongrac23 kaže:
"2kom." - radi se o skraćenici, dakle točka je obvezna. A u vezi čega je postavljeno pitanje, ako nije tajna?

Nije tajna. Dizajnirao sam neku etiketu, koja ide na više tržišta, i trebali smo stavit gore naznaku, da se radi o dva komada. Hrvatski prijevod, koji je došao do mene, glasio se "2 kom", a po meni bi trebalo pisati "2 kom." Pa smo onda zapjeli oko toga... A pošto je od mojih par godina u ZGB prošlo više od 30 godina, nisam više tako siguran u svoje znanje hrvatskog jezika. Što je očito u naslovu teme. Pika - točka.
Tema zaključana.
02.02.2025 | 10:22
Bez obzira što ti hrvatski nije materinji jezik, ovdje si u pravu. Mislim da su sva ta temeljna pravopisna pravila ista u slovenskom, kao i u hrvatskom i srpskom jeziku.
Tema zaključana.
02.02.2025 | 19:12
Da. Klientica je poslije našeg "zapinjanja" provjerila kod "svojih u ZGBu". Tako da smo relativno brzo dobili odgovor. Hvala svima! A fino je simo-tamo malo osvježiti znanja.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1126)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.80 Seconds

Provided by iJoomla SEO