Windows 11 i TPM čip
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Windows 11 i TPM čip

• dpasaric
  • Posjetitelj
27.02.2026 | 21:19
jura22 kaže:
LibreOffice ili iWork?
Zašto jedan a ne drugi i obrnuto?

Jako različiti paketi, a ja dnevno koristim OBA!

LibreOffice koristim za tablice (radi nekih naprednih funkcija koje Numbers nema) i kada je potrebno za dokumentaciju prema van koja iz nekog razloga mora biti u Word formatu.

Pages, Keynote i Numbers koristim za druge zadatke - za sve što mora lijepo izgledati! Tako sam klasične račune do ove gnjusne Fiskalizacije 2.0 radio u Pagesu, sve interne dokumente i sve ponude radim u Pagesu i svaki dopis koji ne mora biti u Wordu, već može van kao PDF, izvodim u Pagesu. Predivno je lagan, ugodan i user friendly, ponaša se točno onako kako bih očekivao.

Keynote ne moram posebno opisivati, svaku prezentaciju, a radim ih mnogo, napravio sam u njemu. Ako se mora vritit s PC-ija, onda napravim eksport u PPT, izgube se lijepe tranzicije, ali što se može.

Numbers koristim kada moram nabrzaka napraviti lijepe tablice i grafove. Svaki članak na Jabučnjaku koji sadrži graf ili tablicu napravljen je u Numbers. Iako je vrlo bazičan paket, toliko je ugodno intuitivan da je gušt u njemu raditi, ali, naravno, nije za neke ozbiljnije i kompleksnije tablice ili kada se traži prava kompatibilnost s Excelom.
Tema zaključana.
01.03.2026 | 10:38
U zadnje vrijeme koristim AI za pretrazivanje WEB-a, ali mu ne vjerujem slijepo, zato i pitam. Posto je iWork instaliran, ne budem ga brisao, a instalirao sam LibreOffice i u ovih par dana mi je OK ali mu je sucelje ocajno (moguce stvar navike). Word je imao to lijepse ali pre-pre natrpano.
Iz nekadasnjeg iLife paketa sam jedino povremeno koristio iMovie, iDVD, iTunes, iPhoto cak i iWeb
Tema zaključana.
01.03.2026 | 19:00
A koje ti je zapravo pitanje?
Aktualna verzija LO je 26.2.1 (za macOS apple silicon). Imaš na izbor kakav UI želiš koristiti. Moj izbor je onakvo kakvo je već 15 godina, kakvo je bilo i MS Office sučelje prije nego su počeli izmišljati s onim "panes". Uglavnom koristim kratice tipkovnicom i opcije po drop-down izbornicima, toolbarove puno manje i samo za određene stvari (npr. u Calcu za poravnanje teksta i obrub ćelija, boju teksta i boju pozadine)

Slikazaslona2026-03-01u19.01.18.png

Slikazaslona2026-03-01u19.01.58.png

Slikazaslona2026-03-01u19.02.22.png
Tema zaključana.
01.03.2026 | 19:47
Ja sam skinuo 25.8.5.2 zadnja stabilna verzija, a 26.2.1. je zadnaj verzija i nju sam odlučio ne uzeti.
Tek istražujem, na prvu mi se alatna traka ne zviđa ali moram poraditi na izgledu.
Hvala na pomoći. Probam podesiti.
Tema zaključana.
01.03.2026 | 20:37
Vrlo su konzervativni oko toga što je zadnja stabilna verzija. Odredili su si neki relativno dug rok u kojem neka verzija mora biti vani, a da nisu u bugzillu primili ozbiljne prijave prije nego verziju proglase stabilnom. Koristim LO otkad je NeoOffice počeo ozbiljno kasniti u praćenju OpenOffice verzija, dakle od cca 2011. pa sam uzeo LO probati i shvatio da je već tad bio ispred OpenOffice, a od prije desetak godina je i ispred MS Office u stvarima koje su meni bitne (Calc, analitika). Uglavnom, u tih 15 godina jednom se dogodilo da je zadnja ("nestabilna") verzija imala neki ozbiljan problem pa sam je jednostavno pregazio zadnjom stabilnom.
Tema zaključana.
02.03.2026 | 16:02
Za početak vjerojatno i nema neke dramatične razlike između jedne i druge verzije.
Ne znam kako ide nadogradnja?

Screenshot2026-03-02at16.01.57.png

Meni kaže da je ovo kao zadnja verzija. Da li, kada ocjene da je ova zadnja stabilna, će se i ona pojaviti u ovom prozoru?
Tema zaključana.
02.03.2026 | 16:45
Da. Tu će ti popnuti samo kad bude novija vezija koju proglase stabilnom.
Odsurfaj amo:
www.libreoffice.org/download/download-libreoffice/
Tema zaključana.
02.03.2026 | 17:32
Da, znam. Od tuda sam i skinuo ali predzadnju verziju. Neka peglaju pa dok smatraju da je stabila, budu je pustili kroz Update.
Hvala
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
06.04.2026 | 01:03
Tema zaključana.
06.04.2026 | 12:26
"Copilot Terms Claim Microsoft's AI Is for 'Entertainment Purposes Only"
www.pcmag.com/news/copilot-terms-claim-m...inment-purposes-only
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
09.04.2026 | 01:24

Sve gore i gore... nisam znao za ovo da ti enkriptiraju disk i možeš svom vlastitom disku i podacima pristupiti samo kada si ulogiran putem Microsoftovog računa! Luuudoooo!
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
01.05.2026 | 12:31
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
03.05.2026 | 03:01
Čini se da se dogodila gomila otkaza u Microsoftu, inženjeri im odlaze jer ne mogu prožvakati što se traži od njih da programiraju - umjesto softvera koji pomaže ljudima, softver za nadzor i skupljanje podataka.

Tema zaključana.
03.05.2026 | 07:58
Što znači gomila? Prema izvještaju Microsofta, imali su 2025. oko 228 tisuća djelatnika. Od toga je preko 100.000 tisuća u SAD, a oko 80.000 radi na razvoju proizvoda i istraživanju (R&D).
Uz pretpostavku od headovercounta iz autoindustrije od 30-ak posto (dopuštam da je možda u IT industriji to drugačije) to bi značilo da je 20-ak tisuća ljudi NEPOTREBNO.
Tema zaključana.
03.05.2026 | 08:05
Tesko da ljudi svojevoljno odlaze u trenutnoj situaciji na trzistu rada, vjerojatno se dijele otkazi kao i u ostalim granama.

Nazalost malo tko si moze priustiti da da otkaz zbog moralnih razloga.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
03.05.2026 | 09:29
Ovdje se priča o visoko pozicioniranim softverskim inženjerima koji su od 10 do 20 godina u kompaniji. To što Microsoft ima stotine tisuća zaposlenih ne znači ništa za neki specifični ključni dio OS-a koji održava neka grupa ljudi, tako da ne bih rekao da je to bezazleno.

Kontam da su to redom itekako dobro plaćene pozicije, a onda su to ljudi koji da ovog trena prestanu raditi, mogu ugodno živjeti do penzije bez da išta rade, tako da ako im se ne rade poslovi protivni njihovom uvjerenju, da ih vjerojatno i neće raditi. Šefovi razvoja i softverskih projekata imaju i po pola milijuna $ godišnje - to sada govorim po dioničarskom izvješću za Apple, a za njih glasi da su škrti, znači da bi u Microsoftu trebale biti i bolje plaće.

Pratimo situaciju dalje, ljudi se čine nezadovoljni s Win 11 upravo iz tih razloga potpune ovisnosti o Microsoftu, gdje oni mogu zaključati korisnikovo računalo i pristup podacima - jer sve prolazi prvo kroz njih.
Tema zaključana.
03.05.2026 | 09:43
Korporacije se nastoje u prvom redu rijesiti skupih (dobro placenih) zaposlenika. Na njihovo mjesto ce doci netko puno jeftiniji ako im je potrebno. Mozda su to zaista ljudi koji su pred 15 godina dosli raditi za korporaciju sa idejom da ce raditi na necem korisnom, ali onda su to budale.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
03.05.2026 | 09:47
Kakogod nije prvi put da čujem od poslovnih ljudi "sve bitno držim podalje od Windowsa 11".
Tema zaključana.
03.05.2026 | 11:21
Kako god, neki navijaju za MS a neki su protiv.
Statistike su neumoljive, % racunala na WIN pada.
Google kaze 63,6 % do 70 % na desktop.
Google kaze 28,9 % do 30 % akose ubroje i tebleti.

MS drzi veliki dio korporacijskog trzista. Tu im je glavna zarada.
Tema zaključana.
03.05.2026 | 11:49
Upravo to sam htio napisati. Ja na poslu MORAM koristiti Win11 i nema majci, iako bih mogao, objektivno, koristiti bilo koji OS. Ali, firma diktira Win11. Kad pitam IT odjel zašto, ne dobivam konkretan odgovor, nego uopćene floskule tipa da to svi koriste, da je to inercijski zadano itd. U kratko, IT odjel s ponekom časnom iznimkom, nema pojma o linuxu, za Mac su čuli, ali je on 'preskup', iako, kad im pokažem cijene laptopa, padne vilica, pa kad velim da nema antivirusa, itd itd... padne zaključak da je softverska podrška slaba (iako se koristi na razini firme SAMO JEDAN softverski paket; sve ostalo su mailovi, tekstualni dokumenti i pdf-ovi).
Ukratko, linija manjeg otpora
Tema zaključana.
03.05.2026 | 14:06
@Djuro genijalac, ja kad ne znam odgovor, pitam bracu Grimm.
en.numista.com/206869

Probaj/
Tema zaključana.
03.05.2026 | 16:10
Gledaj... netko tko svoju profesionalnu poziciju i plaću bazira na Microsoft certifikatima sigurno neće nikad reći kako je to platforma koja ne valja i koju bi trebalo zamijeniti.
Tema zaključana.
04.05.2026 | 05:32
Naravno, pa i onaj koji ima ugovor s MS za toaletni papir isto ih hvali.
Pa neve MS propasti.
Receno je da je MS jdanas manje pozeljan poslodavac nego prije. Tako velika kompanija ce umirati desetljece.

Cak je i Rimac prepoznao vaznost MS-a.
www.tportal.hr/biznis/clanak/rimac-trazi...oft-officeu-20160413
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
09.05.2026 | 23:55
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
24.05.2026 | 23:57
Microslop!

Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
01.06.2026 | 08:12
Microsoft retroaktivno mijenja uvjete prodanih licenci!

Tema zaključana.
01.06.2026 | 13:54
Kad mogu drzave retroaktivno kreirati zakone i ne postivati one koje same donesu, zasto se cudis postupcima gramzivih korporacija?

Umjesto da budu sretni da itko zeli koristiti taj stari paket, oni varaju i lazu svoje korisnike.

Nestvarno je koliko su svima drage te pare od pretplata, da ni Apple nije mogao odoliti
Tema zaključana.
01.06.2026 | 18:16
Ja sam se uspjesno rijesio M$ proizvoda.
Ostao mi je samo Microsoft's Remote Desktop.
Trebam naci alternativu. Mislim, nasao sam ali ne radi, ne mogu se spojiti pod Ubuntu na Win na pislu. VPI preko Cisco klienta radi, ali dalje ne ide. Trebam se pozabaviti s time.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (227)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.95 Seconds

Provided by iJoomla SEO