Stare fotografije
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Stare fotografije

13.12.2009 | 22:11
Za mene je dvanaesti mjesec, mjesec dječjih rođendana, pa se tako pregledavaju stari albumi. I sada se rodila ideja da se te slike digitaliziraju i pohrane na CD, DVD, HDD i slično. Obzirom da se radi o jako puno slika, koji je najbolji, najjeftiniji, najbrži način da se to napravi. Svaka ideja je dobrodošla.
Tema zaključana.
13.12.2009 | 22:37
Slike skenirati s dobrim skenerom u jpeg format. Malo obraditi slike (osnovna obrada, balans bijele, kontrast, ako treba i kadar popraviti) i potom te slike snimiti na DVD ili CD.
Tema zaključana.
13.12.2009 | 22:57
Obzirom da se radi o jako puno slika, koji je najbolji, najjeftiniji, najbrži način da se to napravi.

Moj izbor za riješiti sličan problem (nekoliko albuma i isto toliko kutija starih fotki - na čiju konverziju nisam želio potrošiti više od jednog popodneva) je bio Canonov Lide 90 scanner čiji softver omogućava automatski crop slika. Nisam ih imao potrebu dotjeravati prije arhiviranja (to me tek čeka), ali imperativ mi je bio skenirati cijelu tu gomilu što brže i bezbolnije. Lide je bio cjenovno povoljan (još prije cca. 2 godine), a crop opcija mu radi fantastično - potrpaš koliko god slika stane u njega bez da se preklapaju, klikneš "Scan" i dobiješ onoliko zasebnih fajlova koliko si ubacio fotki. Pretpostavljam da to danas ima većina scannera.

Lide sam (tada) odabrao zbog omjera cijena:kvaliteta, ali presudan je ipak bio taj auto-crop jer bi na to inače otišlo najviše vremena - ili skenati svaku sliku pojedinačno ili ih cropati kasnije u Photoshopu... brrr...
Tema zaključana.
14.12.2009 | 13:19
ZA dugotrajno cuvanje (od plococa) koristiti DVD-RAM, a ostalo moze na HDD ili stikove. Zasukati rukave i skenirati.
Moja preporuka je skener s LED osvjetljenjem, jer nema grijanja lampe. Imam CanonScan 8800F. Ima mogucnost skeniranja transparencija. Kostao je oko 1400kn. Mada znam da hvale i Epsonove skenere.
Osobno mislim da oni s ADF-om nije pogodan zbog toga jer popvlaci slike po staklu i moguca su ostecenja (naravno ako te to smeta).
U svakom slucaju, ceka te mukotrpan posao. Ono s vise slika je OK, jedino poravnavanje more biti problem. Automatika uvijek daje polovicno rijesenje.
Tema zaključana.
14.12.2009 | 13:46
Djipi to si radio na Macu ili pod Win? Ja imam stari Lide20 i isto ima auto-crop sto je fantasticna funkcija ali naravno da nemam drivera za OSX tj. bili su neki stari ali te opcije opce nema u njima. Naravno pod Win sve radi kako treba
Tema zaključana.
14.12.2009 | 15:08
Pod Win. A da priča s driverima bude još gora, otkako je Leo presvučen sa Snowom, Lide se ponaša neupotrebljivo na Macu (N puta ponovi warming, pri čemu je N>20) - pod Leom je bio OK. Valjda će ispraviti... s vremenom.
Tema zaključana.
14.12.2009 | 15:34
Znaci isti vrag
Ja koristim VueScan za skeniranje i to radi odlicno ali jako mi fali bas auto crop.
Imam i Canonov printer koji isto pod OSXom nema pola funkcija koje mi je imao pod Win, meni dovoljno da vise nikada ne kupim nikakavu Canon periferiju jer p... ne zele razvijati drivere za uredjaje stare par godina nego te prisiljavaju da kupis novo.
sorry na OTu!
Tema zaključana.
14.12.2009 | 15:37
Da, to je vrlo praktična navika proizvođača koja iz perspektive korisnika svakako nije za pohvalu. I onda me ljudi pitaju zašto ne volim apdejte. Zato što se uvijek sve raspadne, a obično nije vrijedno 5 novih nepotrebnih featura i ljepših ikonica.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1257)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.69 Seconds

Provided by iJoomla SEO