Encrypted ili ne - Time Machine
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Encrypted ili ne - Time Machine

12.05.2026 | 12:26
Želim pitati pitanje kada koristimo SSD diskove ili ... vezano uz Time Machine enkripciju.
Zanimljivo je da sam dosta čiato o tome i da mnogi savjetuju da se disk koji koristiš za backup svoga MAC-a preko Time Machine-a ne koristiš enkripciju(ovo nije vezano uz File Vault).
Dali je ta enkripcija samo lozinka da nitko nemože iskoristiti tvoj Time Machine backup(zaštita pristupa sa lozinkom) ili je to malo "dublja" enkripcija.

Zašto ovo pitam?

Jer sam pročitao da su neki imali probleme zbog korištenja takve enkripcije. Meni lozinka ne znači ništa jer svoje backup-ove niti gdje nosim niti ih dijelim. Stoje kod mene, jedino da netko provali u kuću pa ukrade ...

Molio bih nekoga tko se razumije da mi objasni.

Hvala
Tema zaključana.
12.05.2026 | 13:34
Nema "samo lozinke". Da bi podaci zaista bili zaštićeni od neovlaštenog pristupa, iza lozinke mora biti neke enkripcije. Razlog zašto ja savjetujem ljudima da ne koriste enkripciju diskova na Macu (FileVault) je taj što ako (a) zaborave lozinku za otključavanje ili (b) ispadne da postoji neki bug u dekripcijskom algoritmu, praktično ti zaobilazno otključavanje vlastitih podataka postane toliko skupo da ti se bolje isplati pregristi govno i izgubiti sve. A istovremeno, ako te je netko ozbiljno "nanišanio", ta zaštita jednostavno nije dovoljno dobra da te zaista zaštiti. I, čak i da zaista imaš tako osjetljive podatke koje moraš tako snažno štititi od neovlaštenog pristupa, to sigurno nije cijeli disk ili cijeli time machine backup, nego je nešto što stane na jedan kriptirani USB stick umnožen u nekoliko backupova pospremljenih po nekoliko sefova.
Tema zaključana.
12.05.2026 | 14:11
smayoo kaže:
Nema "samo lozinke". Da bi podaci zaista bili zaštićeni od neovlaštenog pristupa, iza lozinke mora biti neke enkripcije. Razlog zašto ja savjetujem ljudima da ne koriste enkripciju diskova na Macu (FileVault) je taj što ako (a) zaborave lozinku za otključavanje ili (b) ispadne da postoji neki bug u dekripcijskom algoritmu, praktično ti zaobilazno otključavanje vlastitih podataka postane toliko skupo da ti se bolje isplati pregristi govno i izgubiti sve. A istovremeno, ako te je netko ozbiljno "nanišanio", ta zaštita jednostavno nije dovoljno dobra da te zaista zaštiti. I, čak i da zaista imaš tako osjetljive podatke koje moraš tako snažno štititi od neovlaštenog pristupa, to sigurno nije cijeli disk ili cijeli time machine backup, nego je nešto što stane na jedan kriptirani USB stick umnožen u nekoliko backupova pospremljenih po nekoliko sefova.

Znači ako mi je FileVault izgašen na MAC-u(nikada nije bio uključen) a vanjski disk koji služi za TimeMachine backup je enkriptiran, jel to znači kako je enkriptiran preko FileVault-a ili je to neka druga vrsta enkripcije?
Danas sam pogledao backup-ove i na svakom piše encrypted.
Do mog backup diska koji je napravljen preko Time Machine-a može doći jedino ako netko provalu u kuću. Pa ako je provalio prije će odnijeti kompjutere nego neke diskove, ili će uzeti sve, tako da ta enkripcija u mom slučaju ne vrijedi ništa. OK imam obiteljske fotografije ... ali nije da imam neke podatke koji su vrijedni ili ih se može iskoristiti za bilo što.

File vault nikada upaljen a TimeMachine enkriptiran.
Stavio sam Decrypting jer nemam razloga za enkripcijom.

Sve ovo pitam jer sam naišao na jako puno korisnika koji su rekli da je bolje imati backup ber enkripcije.

Jel ja to krivo razumijem?
Dali je bolje za MAC u slučaju vraćanja podataka da disk nije Enkriptiran?
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
12.05.2026 | 19:52
Isti Appleov tip enkripcije koristi se za diskove u računalu i za Time Machine, a enkripcija se na starijim strojevima izvodila putem procesora (usporavala je računalo), na "srednjoj" Intelovoj generaciji Macova putem zasebnog T2 procesora, a na zadnjoj generaciji "M" Macova je sve to već dio novih System-on-a-Chip procesora.

Enkripcija je nezavisna u svim kombinacijama, znači možeš imati enkripitrano računalno, ali otvoren backup, ili otvoreno računalo i enkriptiran backup (to se određuje kod inicijaliziranja Time Machine diska) ili sve može biti enkripitirano - ili sve bez enkripcije.

Moja topla preporuka je da ništa ne enkripitirate, niti računalo, a pogotovo ne backup. Vidio sam dosta situacija gdje je korisnik morao "na ruke" izvlačiti datoteke s Time Machine diska, a ako je to sve enkriptirano, "možeš se slikati" ako nemaš lozinku, a ako dođe do greške na disku gubiš sve - jer Disk Utility ne može popravljati takav enkriptirani disk ako je oštećeno bilo što vezano uz enkripciju, a obično bude upravo tako.

Naravno, tko je kriminalac, njemu ima smisla sve enkriptirati!
Tema zaključana.
13.05.2026 | 07:36
dpasaric kaže:
Isti Appleov tip enkripcije koristi se za diskove u računalu i za Time Machine, a enkripcija se na starijim strojevima izvodila putem procesora (usporavala je računalo), na "srednjoj" Intelovoj generaciji Macova putem zasebnog T2 procesora, a na zadnjoj generaciji "M" Macova je sve to već dio novih System-on-a-Chip procesora.

Enkripcija je nezavisna u svim kombinacijama, znači možeš imati enkripitrano računalno, ali otvoren backup, ili otvoreno računalo i enkriptiran backup (to se određuje kod inicijaliziranja Time Machine diska) ili sve može biti enkripitirano - ili sve bez enkripcije.

Moja topla preporuka je da ništa ne enkripitirate, niti računalo, a pogotovo ne backup. Vidio sam dosta situacija gdje je korisnik morao "na ruke" izvlačiti datoteke s Time Machine diska, a ako je to sve enkriptirano, "možeš se slikati" ako nemaš lozinku, a ako dođe do greške na disku gubiš sve - jer Disk Utility ne može popravljati takav enkriptirani disk ako je oštećeno bilo što vezano uz enkripciju, a obično bude upravo tako.

Naravno, tko je kriminalac, njemu ima smisla sve enkriptirati!

Neću ništa enkriptirat jer stvarno nema razloga. Time Machibe backup-ovi su mi na disku koji stoji i može ga samo netko ukrasti ako provali u kuću.
Tako da "adio" enkripcija.
Hvala na odgovoru jer nisam razumio, FileVault isključen a disk za TimeMachine enkriptiran, reko sebi što je sad ovo.
Još kad sam vidio da jako puno ljudi se žalilo za TimeMachine enkripciju, odlučio sam bolje pitat nego plakat.
Svakako hvala smayoo i dpasaric na odgovorima i objašnjenju!
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (171)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.72 Seconds

Provided by iJoomla SEO