12.05.2026 | 14:11
smayoo kaže:
Nema "samo lozinke". Da bi podaci zaista bili zaštićeni od neovlaštenog pristupa, iza lozinke mora biti neke enkripcije. Razlog zašto ja savjetujem ljudima da ne koriste enkripciju diskova na Macu (FileVault) je taj što ako (a) zaborave lozinku za otključavanje ili (b) ispadne da postoji neki bug u dekripcijskom algoritmu, praktično ti zaobilazno otključavanje vlastitih podataka postane toliko skupo da ti se bolje isplati pregristi govno i izgubiti sve. A istovremeno, ako te je netko ozbiljno "nanišanio", ta zaštita jednostavno nije dovoljno dobra da te zaista zaštiti. I, čak i da zaista imaš tako osjetljive podatke koje moraš tako snažno štititi od neovlaštenog pristupa, to sigurno nije cijeli disk ili cijeli time machine backup, nego je nešto što stane na jedan kriptirani USB stick umnožen u nekoliko backupova pospremljenih po nekoliko sefova.
Znači ako mi je FileVault izgašen na MAC-u(nikada nije bio uključen) a vanjski disk koji služi za TimeMachine backup je enkriptiran, jel to znači kako je enkriptiran preko FileVault-a ili je to neka druga vrsta enkripcije?
Danas sam pogledao backup-ove i na svakom piše encrypted.
Do mog backup diska koji je napravljen preko Time Machine-a može doći jedino ako netko provalu u kuću. Pa ako je provalio prije će odnijeti kompjutere nego neke diskove, ili će uzeti sve, tako da ta enkripcija u mom slučaju ne vrijedi ništa. OK imam obiteljske fotografije ... ali nije da imam neke podatke koji su vrijedni ili ih se može iskoristiti za bilo što.
File vault nikada upaljen a TimeMachine enkriptiran.
Stavio sam Decrypting jer nemam razloga za enkripcijom.
Sve ovo pitam jer sam naišao na jako puno korisnika koji su rekli da je bolje imati backup ber enkripcije.
Jel ja to krivo razumijem?
Dali je bolje za MAC u slučaju vraćanja podataka da disk nije Enkriptiran?