Automatiziranje find/change texta u indesignu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automatiziranje find/change texta u indesignu

17.05.2012 | 10:40
Poštovana gospodo,

Novi posao donosi nove zahtjeve i novu organizaciju rada (workflow)pa sam sad prisljen rabiti i indesign, iako u vrlo rudimentarnom opsegu: dorada potpisa i nostrificiranje tablica tehničkih podataka. Naime, od njemačkog principala skinemo ind doks u kojem je tablica tehničkih podataka koju onda prevodimo pješice. Kako su izrazi koji se u njoj koriste jako šablonizirani pitam se kako automatizrati proces prevođenja. Reihe je uvijek redni, Kette je uvijek lanac, Nockenwelle je bregasto vratilo itd... Dakle, na koji način bi ja njemu zadao bazu riječi koje bi on onda mijenjao?
U pascalu bi to bio slučaj tipa if Kette then lanac, if Trocken schmieren then suhi karter itd.. Ili, kad bolje razmislim, možda i Case X of itd...
Napominjem da ne bi mijenjao fontove ni nikakve druge postavke u dokumentu; trebam čistu zamjenu teksta. Neka scripta da protrči kroy cijeli dokument, eventualno potcrta ili pocrveni ono kaj nije našao u bazi riječi da se ručno doradi. Ovako gubim skoro cijeli dan na takvu tablicu, kad bi se to automatiziralo, mogel bi se usredotočiti na druge stvari; da ne velim da mi uvijek pobegne neki k...in redak ili tab viška....
Ovo mi se čini idealna prilika za apple script, ili ima neki bolji prijedlog?

Fala unaprijed,
Tema zaključana.
17.05.2012 | 10:50
O indesignu ne znam baš ništa, ali bih za početak pogledao da li Automator nudi neke funkcije za Indesign koje bi te zadovoljile. Također, za takav alat ne bi bilo čudno da ima neki vlastiti batch processing s kojim bi to možda bilo lakše nego generičkim Apple scriptom. Zadnje bi bilo, pretpostavljam, Apple Script za koji bi me vrlo začudilo da ga indesign ne podržava, ali pričam napamet. Đipi je stručnjak za to.
Tema zaključana.
17.05.2012 | 12:31
Ja to radim pomoću komande - Edit->Find/Change (cmd+F).
Screen_Shot_2012_05_17_at_17.png
Tema zaključana.
Tema zaključana.
17.05.2012 | 13:20
Ja sam malo brzopleto reagirao.
Da InDesign ima tu mogućnost, evo samo da se malo sredim pa napišem kako.
Tema zaključana.
17.05.2012 | 15:12
O indesignu ne znam baš ništa, ali bih za početak pogledao da li Automator nudi neke funkcije za Indesign koje bi te zadovoljile.

Ne nudi.

Također, za takav alat ne bi bilo čudno da ima neki vlastiti batch processing s kojim bi to možda bilo lakše nego generičkim Apple scriptom.

InDesign ima mogućnost izrade i spremanja vlastitih find/change querya pri čemu se može koristiti i GREP. Ne ulazeći u GREP akrobacije, queryji su zamišljeni tako da se izvršavaju jedan po jedan, a (komercijalni) Multi-Find/Change plugin na kojeg je Tito ukazao je jedan od načina da ih se pozove više za redom - što bi moglo biti rješenje Djurinog problema dok god se problem doista svodi samo na pronađi/zamijeni riječ/frazu. No, čim Djuro doda detalj tipa "eventualno potcrta ili pocrveni ono kaj nije našao", zadatak se počinje komplicirati.

Zadnje bi bilo, pretpostavljam, Apple Script za koji bi me vrlo začudilo da ga indesign ne podržava, ali pričam napamet.

Podržava, naravno. Kostur te skripte je ovo:

tell application "Adobe InDesign CS6"
  set find what of find text preferences to "Kette"
  set change to of change text preferences to "lanac"
  change text
end tell

Ono što potencijalno komplicira skriptu je fokusiranje tih izmjena samo na željeni dio InDesign dokumenta te razne validacije i "pametno reagiranje" tipa ovog koje Djuro spominje. Moguće da postoji još potencijalnih "mina", ovisno o tome kako je krojen dokument, a s obzirom da se automatizacija ne radi za jednokratnu nego višestruku upotrebu, bilo bi poželjno analizirati barem dva različita dokumenta iz kojih se može vidjeti pattern formatiranja teksta nad kojim se vrše zahvati pa tek onda tražiti univerzalno rješenje.
Tema zaključana.
17.05.2012 | 17:31
Ukrajinski stručnjak Kasyan Servetsky na svom blogu ima napravljenu malu skriptu upravo za to.
Predlažem da skineš skriptu, prebaciš je u Applications -> InDesign -> Scripts -> Script Panel -> Samples -> JavaScript.
Onda je pokreni u InDesignu -> Windows -> Utilities -> Scripts -> FindChangeByQueries5.jsx
i sljedi upute sa web stranice.
http://www.kasyan.ho.com.ua/find_change_by_queries.html/
Nadam se da pomaže.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 2 dana
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1037)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.64 Seconds

Provided by iJoomla SEO