GIMP za Mac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

GIMP za Mac

30.08.2012 | 20:53
Pozdrav!

Da li netko možda koristi Gimp? Ima članaka gdje ga dosta hvale, kao nekakva free verzija Photoshopa (iako sam malo skeptičan po tom pitanju).

Koliko je jednostavan, kakve su mu zapravo mogućnosti...?

goo.gl/MjsHz
Tema zaključana.
30.08.2012 | 21:02
Ne koristim Gimp, nego ponekad, kad mi zatreba nešto što Preview ne može, koristim Seashore. Priča se (ne znam da li je istina) da je baziran na GIMP sourceu, samo je kompajliran native za Mac OS, pa ne traži X11.

Meni je neintuitivan. Možda i malo kompliciran. Ali to je vjerojatno zato što se inače vrlo rijetko koristim takvim alatima. Photoshop nisam nikad koristio, nisam ga čak nikad ni vidio, osim preko tuđeg ramena. No, to što meni treba - uspješno riješim u minutu-dvije i pobjegnem natrag u svoj CAD svijet.
Tema zaključana.
30.08.2012 | 21:20
Da, zato sam i naletio na Gimp jer sam na nekom portalu čitao da je od ove aktualne verzije isto nativan za Mac, radi bez X11!

I meni je skoro dovoljan Preview. Zapravo, na Windowsima jedino koristim IrfanView!
Tema zaključana.
30.08.2012 | 21:20
Vidim da je izašla verzija kojoj više nije potreban X11 već koristi nativno OS X. Pretpostavljam da je to i isprovociralo tvoje pitanje. Na brzinu sam probao, doima se vrlo dobro. Koliko se sjećam, najveća mana GIMPa je bila što ne podržava CMYK. Ja sam ga ranije koristio vrlo malo, ali ne bih bio toliko skeptičan - recimo "besplatni Illustrator" Inkscape je meni izvrstan, neke stvari radi i bolje od Illustratora. Sve ovisi u konačnici o potrebama.
Tema zaključana.
30.08.2012 | 21:30
Riba kaže:
Vidim da je izašla verzija kojoj više nije potreban X11 već koristi nativno OS X. Pretpostavljam da je to i isprovociralo tvoje pitanje. Na brzinu sam probao, doima se vrlo dobro. Koliko se sjećam, najveća mana GIMPa je bila što ne podržava CMYK. Ja sam ga ranije koristio vrlo malo, ali ne bih bio toliko skeptičan - recimo "besplatni Illustrator" Inkscape je meni izvrstan, neke stvari radi i bolje od Illustratora. Sve ovisi u konačnici o potrebama.

Izgleda da smo pisali u isto vrijeme!

Da ti dočaram koje su potrebe - Ne znam niti što znači "CMYK"! Ono što meni treba je automatski popraviti izgled fotografije, ukloniti s nje neželjene objekte, dodati text, i tome slično!
U međuvremenu sam "instalirao" Gimp, i za početak mogu reći da definitivno nema Mac look!
Tema zaključana.
30.08.2012 | 21:38
Crop, dodavanje teksta, strelica, zaokruživanje - to sve može Preview. Ja Seashore koristim za ne-pravokutno izrezivanje i copy-paste komada jedne fotke na drugu.
Tema zaključana.
31.08.2012 | 10:08
Zdravac kaže:
Da ti dočaram koje su potrebe - Ne znam niti što znači "CMYK"! Ono što meni treba je automatski popraviti izgled fotografije, ukloniti s nje neželjene objekte, dodati text, i tome slično!
U međuvremenu sam "instalirao" Gimp, i za početak mogu reći da definitivno nema Mac look!

Trebao si vidjeti onaj prije GIMP, ovaj sada izgleda super.
Ja već valjda 10 godina koristim Graphic Converter, besplatan nije, ali je svoj posao tih 10 godina odradio savršeno, nove verzija izlaze doslovno mjesečno, svaki upgrade je besplatan, a podrška je vrhunska (tih 2-3 puta koliko mi je zatrebala).
Tema zaključana.
  • User
  • Posjetitelj
31.08.2012 | 12:44
Ja sam nedavno kupio Pixelmator. Nije najmoćniji, ali je totalno brz i više nego dovoljan za moje povremene potrebe. S obzirom da koristi OS X-ove API-je, filteri na slikama se izvode u realtime-u

$15 za njega stvarno nije puno.
Tema zaključana.
31.08.2012 | 14:19
A Photoshop Elements?
Tema zaključana.
31.08.2012 | 14:53
Riba kaže:

riba, čuo sam za inkscape. što točno bolje radi od illustratora? da nije export?
Tema zaključana.
  • User
  • Posjetitelj
31.08.2012 | 20:19
Probao nativni GIMP 2.8.2, ali čini mi se da je dosta trzav. Kako je drugima?
Tema zaključana.
31.08.2012 | 23:28
florijan kaže:
riba, čuo sam za inkscape. što točno bolje radi od illustratora? da nije export?

Da, upravo export u bitmap. Dok mi je export u png iz Illustratora uvijek bila živa muka, export iz Inkscapea je savršen iz prve.
Tema zaključana.
01.09.2012 | 00:28
Pozdrav,

probao sam Gimp prije par godina sjećam se da je trebao plug-in za CMYK i nešto je koštao mislim do 50$. E sad, imao je podešenja za ICC profile, dušu dalo za grafičare, samo me je taj plug-in nervirao i bilo ga je komplicirano instalirati, još onda je imao layerse, brushes i manju automatiku i više manje sve što je u Photoshopu onda imalo, samo je dozla boga neintuitivan, (tiče se menija), ne može se očekivati da bude kopija Photoshopa jer to ne smije biti, ali filozofija malo čudna. Ako ti treba podrška kao u PS-u a ne košta ništa ili tek malo (plug-insi), onda je to dostojna zamjena.
Za sve ostalo, hrpa besplatnih bitmap alata na netu.
L.P.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 2 dana
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (998)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.75 Seconds

Provided by iJoomla SEO