Digitalno iz USA u Europu?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Digitalno iz USA u Europu?

20.02.2026 | 10:16
jura22 kaže:
Za ove koji na forumu misle da biraju dobro a u stvari je zlo.

Nadopunio bih:
…za one koji misle da trebaju između dva zla birati manje zlo, pa daju svoj glas za manje zlo, a u suštini ih nitko ne prisiljava da daju svoj glas za zlo.
Ali eto oni su našli sklop razmišljanja kojim opravdavaju svoj glas za zlo.
Tužno i negativno…
Tema zaključana.
20.02.2026 | 10:41
jura22 kaže:

A tko je taj tko zna i može objektivno prosuditi što je dobro, a što je zlo?
Tema zaključana.
20.02.2026 | 15:37
jura22 kaže:

Na koje dobro misliš, a da je u stvari zlo?
Tema zaključana.
20.02.2026 | 20:59
Mi vrlo lako detektiramo zlo u NDH i Paveliću i oko toga nema rasprave.
Ali, isto takvo zlo je i Tito i Jugoslavija, ali tu se nikako ne možemo složiti.
Dok jedni u NDH vide zlo, isto to zlo ne vide u Jugoslaviji.
Obje države su bile totalitarne i ubijale ljude s time da Pavelić nije to skrivao.

Ali ako ostavimo to iza sebe jer je prošlost.
Imamo i domovinski rat gdje su pod crvenom zvijezdom petokrakom rađena zvjerstva a određeni imaju potrebu taj simbol isticati.

Zato se danas i lome koplja oko Thompsona i pjesme Čavoglave jer jedni vide u tome zlo, a drugi ne.
Fenomen Thompsona je jasan jer ta pjesma živcira neke, a balavci od 20+ godina koji nisu živjeli niti za vrijeme WWII niti za vrijeme Domovinskog rata.

Nikada nije napravljena jasna distanca od totalitarnih režima na ovim prostorima.
Kako je to Njemačka riješila 1990. spajanjem DDR-a, ili Poljska, Češka ili Mađarska?
Tema zaključana.
20.02.2026 | 22:13
Slažem se s tobom to je stvarno problem. I sigurno svaki narod se suočiti sa svojim zločinima i mržnjom međusobom. Totalitarni režimi su, stvarno užasni uvjeti za život. Vidi se gdje su na vlasti.
Ali što predlažeš?
Tema zaključana.
21.02.2026 | 07:39
Vise nista jer smo propustili priliku.
Tema zaključana.
21.02.2026 | 07:45
Pa zašto onda više burgijaš po tome?
Tema zaključana.
21.02.2026 | 08:16
A samo sam dao citat Mary Shelley.
U tom citatu prepoznao ponašanja članova ovog foruma.
Tema zaključana.
21.02.2026 | 09:42
jura22 kaže:
Vise nista jer smo propustili priliku.

Apsolutno netočno.
Tema zaključana.
21.02.2026 | 11:56
Zašto netočno?
Stari jugoslavenski kadar se uvukao u sve pore života umjesto da su ih srezali u startu. To su oni koji ne žele Hrvatsku, kojima Hrvatska snmeta, već žele neku drugu Jugoslaviju.
Eklatantni primjer je Deklaracije o zajedničkom jeziku (2017) gdje su oni koji su je potpisali iz Hrvatske trebali završitina robiji kao državni izdajnici.
Sloboda u krvi izborena, a nakon 20+ godina Jugoslaveni bi opet ujedinjavali.
Bilo je tu svakjakvih intelektualaca iz "rajona".
Tema zaključana.
21.02.2026 | 13:06
jura22 kaže:
Zašto netočno?
Stari jugoslavenski kadar se uvukao u sve pore života umjesto da su ih srezali u startu. To su oni koji ne žele Hrvatsku, kojima Hrvatska snmeta, već žele neku drugu Jugoslaviju.
Eklatantni primjer je Deklaracije o zajedničkom jeziku (2017) gdje su oni koji su je potpisali iz Hrvatske trebali završitina robiji kao državni izdajnici.
Sloboda u krvi izborena, a nakon 20+ godina Jugoslaveni bi opet ujedinjavali.
Bilo je tu svakjakvih intelektualaca iz "rajona".

Ja sam glup. Naglup. Iznimno glup. Neizmjerno glup. Jer, zakleo bih se da ovo čitam u threadu
a21.jpg

a nikako ne shvaćam kakve veze ima post s temom.
Nemoj mi ni pokušati odgovoriti. Rekao sam da sam glup i ne budem razumio. Unaprijed se ispričavam na tome.
Tema zaključana.
21.02.2026 | 19:03
Počelo je s citatom Mary Shelley.
A zar je ovo čudno ovdje na forumu?
Koliko puta se skrenulo u čisto neke druge teme?

Vratimo se na temu i prvi post:
- Cloud prebaciti u Europu.
- Mail na Europskom Serveru.
- Office neki open source.

Proučio sam malo i Synologu NAS može bez problema hendlati s milom i fajlovima.
Moj DS215+ je mali i ima problema s resursima (slabi CPU i malo RAM-a) ali za kućnu upotrebu je sasvim dovoljan.
Jedino što treba je fiksna IP adresa ili DDNS i port forwarding.

Za office paket ima dosta toga besplatnoga i ne treži pristup mreži.
Evo nekoliko njih:
LibreOffice
SoftMaker FreeOffice
ONLYOFFICE Desktop Editors
Apple iWork
Tema zaključana.
21.02.2026 | 19:22
Malo sam izučavao i nekako se iskristaliziralo:
Hardver: stari Mac Pro 5,1, ili obični x86_64 server/mini ITX box
Softver:
Mail: Postfix + Dovecot + Roundcube
Cloud: Nextcloud ili Seafile
Backup: rsync ili BorgBackup
Sigurnost: UFW/iptables, Fail2ban
Opcionalno: Docker za izolaciju servisa i lakše upravljanje

Ako se želi nešto kompaktno onda: Intel Mac mini 2014–2018
Tema zaključana.
21.02.2026 | 22:24
UGREEN NAS + Time Machine

Lokalna mreža gdje se sve odvija preko LAN-a.

NAS ima fiksnu IP adresu.
Time Machine se spaja isključivo preko SMB.
IP - Tailscale za udaljeni pristup.
Na NAS-u sam:
•uključio SMB servis
•Napravio djeljive Time Machine foldere,
•Napravio radni folder (Cloud) i odvojio ga od backup foldera

Veliki problem je bio što Finder nekad ne vidi NAS, a ping vraća, OS sere - SMB cache- reset SMB i Ključića i radi.

sad:
Stabilna LAN veza, odvojeni backupovi, Cloud kao radni prostor i VPN samo za remote pristup.
Sve sada radi stabilno.
Tema zaključana.
15.03.2026 | 00:02
tino1 kaže:
Ne za nam jesi li čuo za PALANTIR-a? Ako nisi googlaj i pogledaj čime se braća bave. Oni misle ozbiljno. A spremni su na sve!

www.heise.de/news/Palantir-Chef-Karp-Wir...darauf-11211101.html
Tema zaključana.
10.04.2026 | 21:42
tino1 kaže:
Sjećam se kako ne. Ja sam po tranzitnom autoputu išao iz Zapadne njemačke preko Istočne njemačke u Berlin.
Ja ne govorim ni o kakvom strahu (kao motivaciji) za selidbu u EU, više princip. A i gledam da budem što manje vidljiv u smislu digitalnog otiska. Ne za nam jesi li čuo za PALANTIR-a? Ako nisi googlaj i pogledaj čime se braća bave. Oni misle ozbiljno. A spremni su na sve!

IMG_6100.jpeg
Tema zaključana.
10.04.2026 | 21:46
tino1 kaže:
Mi smo ovisni o USA i o nekom klaunu. Trebamo se emancipirati! To su faktovi! Svako korak je dobar korak, pa makar bio i prvi.

Ja nisam ni primijetio da trebam potvrđivati Cookie, toliko o toj smetnji.
Sigurno je jedno, otežajmo Palantiru sastavljanje filtera i dobili smo na vremenu.

Ali sigurno ne namjeravam sjediti ko kunić pred vukom, pa makar to bio i slijepi akcionizam.

Evo Francuzi prelaze na Linux:
techcrunch.com/2026/04/10/france-to-ditc...reliance-on-us-tech/

France to ditch Windows for Linux to reduce reliance on US tech
Tema zaključana.
11.04.2026 | 08:11
Yonkis kaže:
tino1 kaže:
Mi smo ovisni o USA i o nekom klaunu. Trebamo se emancipirati! To su faktovi! Svako korak je dobar korak, pa makar bio i prvi.

Ja nisam ni primijetio da trebam potvrđivati Cookie, toliko o toj smetnji.
Sigurno je jedno, otežajmo Palantiru sastavljanje filtera i dobili smo na vremenu.

Ali sigurno ne namjeravam sjediti ko kunić pred vukom, pa makar to bio i slijepi akcionizam.

Evo Francuzi prelaze na Linux:
techcrunch.com/2026/04/10/france-to-ditc...reliance-on-us-tech/

France to ditch Windows for Linux to reduce reliance on US tech

Nemam muda se prebaciti u cijelosti na Linux. Ali to bi bila zadnja konsekvenca.
Tema zaključana.
11.04.2026 | 09:39
Ja sam nedavno radio neku grubu analizu. Da nam je potreba, mi bi se (cijela firma) mogli kompletno prebaciti na linux u roku od 3 do 6 mjeseci. Dva softvera koja povremeno koristimo, koji su windows only, jedan je njemački, a drugi švedski pa pretpostavljam da i oni imaju (dugoročniji) plan migracije na linux. Ako nemaju oni, ima netko drugi, nije nitko sveta krava...
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (245)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.00 Seconds

Provided by iJoomla SEO