prvo Mac iskustvo,,,,,prođoh kao pubertetlija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

prvo Mac iskustvo,,,,,prođoh kao pubertetlija

09.07.2009 | 15:30
nabavih neki dan od "pouzdanog"dobavljača polovne robe iz danske MacBook na 2.0 ghz 80 hdd i 2 gb memorije sa već inst. Xp windowsom i OS x 10.5.2 Mac operativnim sistemom na sebi ,,,ali avaj oba na danskom meni ne maternjem jeziku...kao što perdpostavljate bez instalacionih diskova...elem ja da se napravim pametan ...formatiram hdd i nonšalantno startujem sa boot dvd leopard 10.5.6 koji sam nabavio u lok. dvd shopu ...i naravno pošto sam ja, malerista u pitanju ...neće da se pokrene inst. obeća mi neki frend da će da mi skine retail verziju leoparda koja će garant proći...(skeptik sam) pa molim da mi odgovorite na jedno prosto pitanje,,,dali je tačno da se vanjski Mac - ovi vežu nekako za licencu dobijenog operativnog sis. pri kupnji i dali je moguće to zaobići i instalirati OS kao čovjek bez stresova i peripetija, i još nešto jel treba prvo instal. win. ili Mac OS.
hvala svim ljudima koji pomognu
Tema zaključana.
09.07.2009 | 16:35
Prvo instaliraj Mac OS, onda preko BootCampa Win.

Ne možeš s bilo kojeg DVD-a instalirati OS na bilo koji stroj, ali s retail DVD-a možeš na bilo koji stroj.
Tema zaključana.
09.07.2009 | 16:51
A da si se na vrijeme javio mogli smo ti reci da je bilo dovoljno otici u control panel i promijeniti jezik na Engleski...

Cestitam i dobrodosao.
Tema zaključana.
09.07.2009 | 17:52
pa moram priznati da sam u ,,biosu,, za Mac i uspio da komandom sbin/ itd,,,itd nekako da iskljucim administratora i promjenim paswd. ali u danskom XP nikako na domaci engleski da prebacim pa sam pokusao format hdd ,,,i prodjoh kao pubertetlija....a moli vas jos,,,dali cu kad (nisam vise skeptik) instaliram retail OS 10.5. moci da ga sa NET-a podigne na vecu inacicu...npr...skromni leopard sa snjeznih padina...
hvala na strpljenju
p.s.
koji antivirus da tutnem kad sve prodje kao po loju...jel ima neki free
p.s. p.s.
sorry nov sam ali mi se Mac cini hiper dobar
Tema zaključana.
09.07.2009 | 18:50
za kaj AV ?
za windofse stavi onaj za koji imaš plačenu licencu, za macu ti ne treba

upgrade na snow?
bez kupovanja istog bojim se da nebu išlo
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
09.07.2009 | 18:53
Mac OS X ne davi korisnika licencama i registracijama. Kada si kupio Mac hardver podrazumijeva se da si kupio i operativni sustav. Zato se naplaćuju samo veliki skokovi u sistemu, ali čak i tada nema provjere nego je to prepušteno savjesti korisnika.

Antivirus na Macu nije potreban.

Dobrodošao!
Tema zaključana.
09.07.2009 | 19:16
Inače (jest da je za tebe sad kasno, ali...) i na Win XP se da jezik promijeniti bez reinstalacije. Samo doinstaliraš željeni language pack (mislim da čak ima mukte za skinuti s Microsoftovog sitea).

Potez ti je bio doista brzoplet jer si legalan i čist Windows XP koji ne kenjka kod updateova pobrisao da bi na njegovo mjesto stavio (pretpostavljam) ne tako legalan koji će ti praviti probleme ako pokušaš napraviti update bilo čega od Microsofta (najčešće to bude kad pokušaš pogledati neki film pa Windows Media Player krene po CODEC). Ali eto...

S vedre strane, nema uopće ni veze. Nakon mjesec-dva windowsa se više uopće nećeš ni sjetiti.

Dobrodošao i od mene!
Tema zaključana.
09.07.2009 | 19:31
hvala svima....malo sam se ponasao neodgovorno...sto jest .. jest..ali kad uspostavim vezu sa Mac-om poštovat ću to...
p.s.
pokušao sam u XP da mjenjam jezik sučelja ...ali avaj admin . nije dozvolio...i hvala za AV savjet ....divota
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (558)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.74 Seconds

Provided by iJoomla SEO