prvi problemi...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

prvi problemi...

15.07.2009 | 18:32
dakle, scenarij je sljedeći:

prenio sam USB stickom s PC-a neke pjesme (mp3) na Maca; prvo mi nije htjelo iz nekog razloga prebacit sve pjesme sa sticka (?); onda mi nije htio izbacit stick (eject komanda) jer je kao zauzet, pa treba pogasit aplikacije; iako sam pogasio baš sve aplikacije koje su mi bile upaljene, opet se nije dao izbacit. nakon deset pokušaja, iskopčao sam ga bez eject komande; ikona sticka je ostala na desktopu i nije se dala maknuti.

onda sam otvorio folder s kopiranim pjesmama i označio ih mišem te desnim klikom otvorio menu; u tom momentu se sve zamrznulo i strelica miša se pretvorila u onaj šareni kružić koji se vrti; nakon što se vrtio 5 minuta, pokušao sam klikati okolo, ali sve je bilo zamrznuto; nakon sljedećih 15 minuta čekanja ručno sam ugasio komp pritiskom na shut down tipku. nisam više dirao folder s pjesmama, u strahu da se problem ne ponovi.

ima li tko ideju što je moglo prouzročiti taj problem i kako ga u budućnosti izbjeći? također, ako se desi zamrzavanje nečega, kako ga prekinuti? na PC-ju to rješava alt+ctrl+del; postoji li neka Mac inačica toga?
Tema zaključana.
15.07.2009 | 19:04
Na macu se aplikacije ne gase na crveni gumb ko u windowsima, već samo zatvaraš prozor aplikacije.. ona ostaje raditi. Aplikacije se gase ili na pritisak cmd+q na tastaturi ili u menu baru (gore), kad je aplikacije aktivna sa klikom na ime aplikacije i quit

prepdostavljam da je mac thio dignuti itunes kako bi pjesme kopirao u njega, ali ga prije nisi pokrenuo i da je tu nastao problem. Pokreni prvo itunes, pa onda dvoklik u finderu na pjesme i on bi ih sam trebao dodati u liberary i kopirati na mac. Ovo oko zamrzavanja tj šarenog gubma predpostavljam da je mac htio indexirati filove na sticu ili možda imaš spojen na njega još neki externi hdd pa je zato počelo "divljati" jer gleda šta ima i na hardu. Vjerujem da ti je to stvorilo probleme, možda se netko sjeti još nečega. A moguće da ti je stick formatiran na NTSF format, pa bi i to mogo biti problem...

Ctrl+alt+del je cmd+alt+esc
Tema zaključana.
15.07.2009 | 20:41
što se zatvaranja aplikacija tiče, to znam - bile su pogašene na quit.

probat ću ih tako preko itunesa ubacit.
inače, imam externi hard kao TM backup, a provjerit ću i format sticka.

hvala.
Tema zaključana.
  • lukacro
  • Posjetitelj
31.01.2010 | 18:54
"Na macu se aplikacije ne gase na crveni gumb ko u windowsima, već samo zatvaraš prozor aplikacije.. ona ostaje raditi. Aplikacije se gase ili na pritisak cmd+q na tastaturi ili u menu baru (gore), kad je aplikacije aktivna sa klikom na ime aplikacije i quit"

Može mi netko objasniti logiku toga? tj. koja je onda razlika žutog i crvenog
i kako npr. onda ak smo nešto "ixali", što ću ja ziher iz sile inercije dugogodišnjeg korištenja PC-a, to otvorimo i "konačno" quittamo?
Tema zaključana.
31.01.2010 | 19:03
Može mi netko objasniti logiku toga? tj. koja je onda razlika žutog i crvenog
i kako npr. onda ak smo nešto "ixali", što ću ja ziher iz sile inercije dugogodišnjeg korištenja PC-a, to otvorimo i "konačno" quittamo?

Crveni gumb (ili CMD+W) zatvara prozor, ali zatvaranje prozora (pa makar on bio jedini prozor aplikacije) ne znači nužno i quitanje te aplikacije. Žuti gumb (ili CMD+M) minimizira prozor (vidljiv je u Docku). Ako je minimiziran, možeš u Docku kliknuti na njega i pojavit će se tamo gdje je bio prije minimiziranja. Ako je zadnji prozor ugašen, a želiš quitati aplikaciju, možeš, primjerice, kliknuti na ikonu aplikacije u Docku, čime aktiviraš aplikaciju, i nakon toga CMD+Q ili isto to u izbroniku. Aplikaciju možeš (bez miša) aktivirati i s CMD+TAB (dok ne dođeš do nje) pa onda quitati sa CMD+Q (i dalje bez miša).
Tema zaključana.
31.01.2010 | 19:10
kad samo zatvoriš aplikaciju (klikom na X) ostat će ti logo aplikacije u docku i imat će plavu točku ispod sebe. ako ju želiš quitati klikneš na nju desnim klikom i otvorit će ti se menu koji na dnu ima opciju quit. to ti je kratica bez ponovnog podizanja aplikacija.
doduše, neke third-party aplikacije se klikom na X potpuno ugase.
Tema zaključana.
31.01.2010 | 21:08
lukacro glavna je razlika sto pod OSXom aplikacije u principu NE gasis jer to nema smisla za one koje koristis cesto. Znaci aplikacija je aktivna ali nema otvoren niti jedan dokument, samim time ne trosi puno resursa a imas je u sekundi kad ti zatreba. Trazi malo privikavanja na pocetku ali kad ti jednom sjedne ta filozofija shvatit ces da je puno ucinkovitije nego pod Win. Recimo ja se bavim videom i dnevno otvorim hrpetinu filmica ili fotki, pod win za svako otvaranje .mov filea on meni dize QuickTime ponovo, na Macu mi je QT aktivan cijelo vrijeme (zapravo mi se dize prilikom startupa) i otvaram i zatvaram filmove trenutno, isto tako i fotke u Previewu.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (906)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.91 Seconds

Provided by iJoomla SEO