Softver...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Softver...

24.05.2004 | 23:31
Namjeravam uskoro zamijeniti svoj prastari PC, i to sa Mac računalom. Jedina stvar koja me brine jest softver. Znam da ga ima, i da se dosta dobije uz samo računalo, ali zanima me koliko je teško/lako do njega doći.
Kakav softver vi koristite? Originalni ili kopirani? Jer u vrijeme kad se na PC-ju do nekog programa (profi, ili ne profi, svejedno) može doći za 10 kn, tko bi htio na Macu plaćati originalni.

OK, ovo je glupo pitanje, znam, ali nemam iskustva s macintoshima...
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
25.05.2004 | 02:55
Većina Mac korisnika su profesionalci neke vrste - bilo da se radi o tisku, glazbi, videu ili fotografiji i tu vrdanja nema - kupuje se originalni softver jer čovjek si danas ne može priuštiti da plati kaznu za ilegalan softver, a na kraju krajeva to je i moralno i fer ako s računalom zarađuje.

Naravno, bilo bi nerealno očekivati da učenici, studenti i ostali neprofesionalni korisnici, u zemlji u kojoj je prosječna plaća manja od cijene jednog osrednjeg softverskog paketa, imaju luksuz nabavke originalnog softvera. U praksi ti je u tom segmentu situacija slična kao na PC-iju - "ispod tezge" možeš nabaviti gotovo sve i na tome učiti i zabavljati se. Kada tim softverom počneš raditi nešto zaista ozbiljno, onda i cijena od više tisuća kuna neće biti problem. Meni se to čini kao razumna ravnoteža hrvatske realnosti i morala/zakona u nas.
Tema zaključana.
25.05.2004 | 16:18
dpasaric ja mislim da su krivi i programeri i pirati ali najvise sami korisnici. Da Photoshop kosta 100 Kn a piratski 80 dosta ljudi bi kupavali piratski software zato jer ne znaju nista cjenit.

Postoji ogroman izbor software-a koji zadovoljava kucne korisnike cijenom i mogucnostima ali takve programe je u hrvatskoj gotovo nemoguce nabavit osim preko interneta.

Isto tako mislim da bi se svaki profi program morao prodavati po barem duplo nizoj cijeni za nekomercijalnu upotrebu. Npr. Photoshop 8 cijena za komercijalnu otprilike 3500 Kn a za kucnu upotrebu 800-1200 Kn. Ukoliko je nekom i to skupo kupi slicni program s manje opcija za recimo 250-300 Kn.

Dakle da vise ljudi u hrvatskoj ima bolje place i veci izbor programa ili barem MasterCard bilo bi sve drukcije. Ipak kako sam na pocetku rekao nekima ne bi niti to pomoglo. Nisam za pirate ali nisam niti za pljacku.
Tema zaključana.
25.05.2004 | 16:27
Nisam za pirate ali nisam niti za pljacku.

A sto mislis kako ce prosjecna tajnica u Microsofta zaraditi svoj prvi milijun dolara ako te Microsoft ne odere do gole koze? Ili Adobe? Ili nekto drugi....

Dobrodosao u svijet modernih yapija, koji na NASDAQu zaradise svoje prve milijune u ranim dvadesetim. Izmedju svih tih hi-tech klinaca ja ipak najradije dajem novac Appleu, jer od njih najvise i dobijem. Njihov softwer je najbolji trzistu, i tu U SVAKOJ grani koje se dotaknu. Bez premca. I jos turbo jeftin! Uspredi, ako ne vjerujes.

Ja se molim Bogu da kupe vise Adobea i da Photoshop postane iPaint, InDesign postane iDesign, a da Illustrator postane iSkrabam
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (399)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.90 Seconds

Provided by iJoomla SEO