Koji Mac za video obradu?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji Mac za video obradu?

23.11.2010 | 19:47
Eto i ja sam se odlučio vratiti u Mac vode nakon toliko godina druženja sa PCjima. Moja je dilema koji Mac uzeti jer će mi prvenstveno trebati za obradu video materijala. Točnije, prebacivanje snimki sa moje Sony HD kamere, obrada u programu i onda izrada DVD ili BluRaya.

Trenutno koristim Sony HDR HC3 kameru koja ima FireWire, PC Pentium Quad Core 2,8GHz, Pinnacle Studio 12 za DVD, a Pinnacle Studio 14 za BlueRay te externa BlueRay pržilica LG BE06lu10.

Videom se ne bavim profesionalno iako nije isključen ponekad i koji ozbiljniji projekt. Ipak to mi je hobi pa se zato i dvoumim između MAC Pro i iMac-a. Nekako mi je Pro skup s obzirom da se radi o hobiju, a iMac se pak ne da proširivati. Za sad me više vuče na iMac-a, ali kojeg? Ima li ovdje netko ko se bavi videom pa da mi može napisat svoje mišljenje?

Ajde pomozite mi da se odlučim i da konačno zaplovim u Mac vode

Hvala!

Ja moj Mac
Tema zaključana.
  • Dijete
  • Posjetitelj
23.11.2010 | 20:50
pozdrav brate po kameri..

bilo koji imac od core2duo ce ti bit dovoljno dobar za bavljenje time.. s time da naravno, sto brzi procesor, krace vrijeme rendanja..

moja iskrena preporuka je imac jer sto mi godine prolaze vise volim mobilne solucije, a imac je definitvno mobilno cudo tehnologije..

kaj se tice prosirivosti, nemas brines, mislim, kaj bi prosirivao? disk? memoriju? mozes bez ili sa malo problema, al ionako vjerujem da imas externih hardova po kuci pa i nije imperativ imati ogromnjacu od harda u maticnom kompu..

da se bavis samo videom, reko bih mac pro, al ovako, prakticnosti radi, u jednom paketu imas mrcinu od kompa i lijepi ekran.. i malo, vrlo malo zice..

DODATKOVNIK:
ja i dalje mastam o mini prou sa 2 hard disk baya i izmjenjivom grafickom.. da tog ima, preporucio bih to, al jebezga, nema..
Tema zaključana.
23.11.2010 | 21:22
Ajde malo detaljnije sto radis? Jel to vise montaza uz koji efekt i titl ili ti treba neka mrcina koja ce rendati hrpu filtera? U cemu bi radio? FCS?
Tema zaključana.
23.11.2010 | 21:42
ja radim video od mojih snimaka od prije 12 godina do danas. Ukupno imam 73 kasete snimljene sa DV kamerama, i od sredine ove godine i HDVom.
uz iMaca 20" i WD diskove od 350GB i 2 TB te 3gige RAMa, ništa mi drugo ne treba.
SW je Final Cut Express i Live Type.
Mislim da i ti možeš sve raditi sa iMacom, ne treba ti MacPro...
Tema zaključana.
23.11.2010 | 22:11
MoschuS je napisao:
Ajde malo detaljnije sto radis? Jel to vise montaza uz koji efekt i titl ili ti treba neka mrcina koja ce rendati hrpu filtera? U cemu bi radio? FCS?

Prvenstveno radim obiteljske DVD i to čisto montaža, poglavlja, izbornik, pokoji titl i tu i tamo PIP i animacija. Tu i tamo mi upadne koje vjenčanje i tu već imam gotovu šprancu sa nešto filtera, titlova, ma već uobičajeno i na kraju svake godine snimam festival Minicantanti i još pokoji dječji događaj.

U planu mi je napravit i kakvo autorsko djelo, nekakav kratki film, demo ili nešto slično, ali za sad se još uvijek učim.

E sad, na PCu sam koristio Ulead Media Studio Pro sa Ulead DVD Workshopom, ali kupio ih Corel pa su prestali dalje razvijati ovu kombinaciju i prestala je kompatibilnost sa novijim Windowsima Vista i 7. Onda sam prešao jedno vrijeme na Corel Video Studio Pro i na kraju završio na Pinnacle Studio 12 i 14.

Za Maca jel mi dosta za ovo gore navedeno FCE ili ipak FCS?
Tema zaključana.
24.11.2010 | 10:30
Sank je napisao:
Za Maca jel mi dosta za ovo gore navedeno FCE ili ipak FCS?

Rekao bih ti - isprobaj prvo zadnji iMovie. Ako ti je premalo - isprobaj FCE, itd.

Skini s torrenta dok isprobavaš, ako već nema demo verzija, a kad se odlučiš, nije niti jedna opcija preskupa. iMovie (novi) će ti ionako doći sa novim strojem, a FCE je polu-profi, sa hrpom opcija.
Tema zaključana.
24.11.2010 | 11:00
iMac ti je definitvno dovoljan za to sto bi radio, jedino ces mu morat nakacit jos koji disk.
Sto se tice softvera kao sto Vanja kaze probaj prvo iMovie koji je stvarno dosta zgodan u zadnjoj verziji a ako si naviknut na nesto jace onda FCS. FCE bi preskocio barem za sada jer ga nisu updateali vec neko vrijeme i meni se cini da odustaju od njega a sa FCS paketom imas stvarno sve sto ti treba i jos vise
Tema zaključana.
24.11.2010 | 21:37
Dečkovi hvala puno na savjetima. odluka je pala na iMac 27" sa quad CPU. Sad još samo ostaje da se stavi na stranu lova pa da konačno padne switch.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1599)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.67 Seconds

Provided by iJoomla SEO