PC---->MACBOOK --- treba mi velika pomoc
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

PC---->MACBOOK --- treba mi velika pomoc

10.10.2011 | 22:21
Dakle, treba mi jedna velika pomoc jer sam u nedoumici...

kupujem nesto prijenosno i htjeo bi MACBOOK...
mogu si priustit, a i sync sa ostalim uredajima u buducnosti icloud i ios5 mi golica mastu...

imam ipad 1 i 2, i4 3gs, i jako dobar PC...

Pocinjem raditi posao koji mi obuhvaca povremenu audio video montazu na poslu, radim je profesionalno, ali necu biti zaposlen kao montazer pa mi je svejedno, treba mi nesto kad uleti...

Zanima me sljedece...
- Macbook pro 15 ili 17 s obzirom da ipak 17 ima 3 kile + popratna oprema
- glossy ili Antiglare koji je koji i sta je bolje za montaze
- problem suzivota PCa i MACa tj kompatibilnosti ako ja montiram na MACu, da li ce moci koristiti to na PCu (ne znam koji format izbacuje uopce)
- da li je dobro uzeti odmah preinstall svega ili to kasnije uzimati preko mac stora ili kako vec (jel postoje uopce torrenti za te programe? *ako se smije pitat uopce)
- koliko je komplicirano prijeci sa adob paketa na final cut?

- da li bi mi preporucili u toj situaciji MAC ili laptopPC
- da li postoje 3d max, autocad i ostali 3D programi za OSX? (pretpostavljam da ima)

malo o piratu: (neznam da li je zabranjen)
* da li je moguce skinuti od negdje adobe pakete i ostalo
** koliko je zastupljen pirat na OSXu, i da li je potrebno imati adobe ako imas final cut? mislim za animacije, 3D, keyanje, "photoshop" i ostalo?!

idemo na drugu temu:

curi bi mi trebalo nesto prenosivo na cemu bi mogla imati office pakete, surfanje, koji film i muziku, s time da moze ubacit u photoshop kakvu sliku i radit sa njim (nista komplicirano, barem za kakvo peglanje slike i pripremanje za tisak - fotograf)
sta preporucate?

HVALA XD
Tema zaključana.
10.10.2011 | 23:11
Evo par savjeta od mene, pa valjda bude nesto od pomoci

Last things first

Za djevojku je idealan Air. Pogotovo najnoviji model. To je danas dovoljno jako racunalo (i vise od toga) za sve zadace oje si naveo, a izuzetno je lagan i praktican za nositi. Pogotovo za zenske osobe... Predlazem 13" model.

A sto se tebe tice...

Ja bi na tomv mjestu uzeo MBP, ali 15". Nece biti pretezak ako ga trebas nekada negdje ponijeti, kao 17" model.

Ionako ces za montazu uzeti malo veci eksterni monitor za lagodniji rad, pa ce 15 idealno posluziti svrsi

Kada kupis Mac, dobit ces jako puno programa s njim. Operativni sustav takodjer dobijes legalan. Naravno neces dobiti programe za montazu na compu

Final Cut X (zadjna verzija) se bas i nije proslavio kod profesionalaca, pa se ljudi masovno vracaju na staru verziju. Ne znam tocne razloge, nije moja struka...

Adobe paket imas i na Macu, pa ce ti biti sve isto kao i na PC, samo su shortcuts malo drugaciji.

Postoji i piratska scena za Mac software, i nece ti biti tesko naci sve sto trebas.

Sluzbeni stav ovog foruma je da ne podupire i podrzava piratstvo.

Naravno, ne citaju privatne poruke korisnika

Eto, valjda sam bar malo pomogao...
Tema zaključana.
10.10.2011 | 23:25
doma imam 3x 27'' monitora tako da nije problem...

da ne idemo u piratstvo jer ga ne volim, ali ne mislim ni 30.000 kuna davat za paket...
ne podrzavaju ga ili je zabranjeno pricati o njemu

hvala na savjetu, pricekat cu jos kakav
Tema zaključana.
10.10.2011 | 23:38
Dario, već smo puno puta diskutirali u tom smjeru. Ne voliš piratstvo, ali ćeš si ukrasti skupi alat kako bi mogao nelojalno konkurirati onima koji su ga legalno kupili pa su opterećeni i tim troškom kojim ti nisi.

Ako ćeš raditi povremeno i honorarno, neka ti onaj tko te angažira posudi svoju legalnu licencu (ili neka ti je iznajmi, ili što već). Da si npr. električar i da povremeno radiš za nekog npr na štemanju zidova, tvoj poslodavac sigurno od tebe ne bi očekivao da si sam kupiš svoju hilticu, a niti da je negdje ukradeš.

Nije zabranjeno pričati o tome, ali je zabranjeno davati savjete o izvorima piratskog softvera, torrent linkove i sl.

Na kraju, moram priznati da mi je teško povjerovati da si član Jabučnjaka već 4 mjeseca
i da "ne znaš" kakav je službeni stav Jabučnjaka prema tome. Ali nema veze. Smatraj se upozorenim. Ovdje nemoj tražiti savjete o tome kako krasti softver.
Tema zaključana.
11.10.2011 | 01:27
smayoo kaže:
Dario

da ti budem iskren, tu sam se regao samo zbog jednog problema, a onda sam zadnjih dana poceo aktivnije citat switch prvenstveno zbog tog mog prelaska...
sta se tice licenci...
imam svoju firmu i preko 60.000 kuna kupljenih paketa i licenci pa dobro znam sto je to kupiti licencu...
isto tako sam i vlasnik nekoliko patenata i svojih programa za koje jako dobro znam da ih netko krade, ali se s time moram pomirit u 21. stoljecu...

da star bude bolja jesam elektricar

samo me zanimao stav foruma, a upravo sam preljen traziti pravila foruma (pa se ispricavam)

Zasto sam spomenuo piratstvo...
Zbog toga sto ne zelim dati tolike novce za licencu koju necu naplatit nikome, niti cu raditi projekte s njom, ni nista... koristit cu je u privatne svrhe i zasto ne bi "offline" mogao sam instalirati svoj placeni paket 15.000 kuna, i koristiti ga u ne komercijalne svrhe...

ali ajmo na temu molim te, jer meni treba trenutno pomoc, a osuduj me kad mi pomognes i kad ja kupim sta mi treba :DDD

THX
(i ako si iz AA cini mi se da smo se bavili istim poslom)
Tema zaključana.
11.10.2011 | 16:09
Koliko se sjećam, pisalo se nedavno, ako imaš Adobe licencu za PC, ona ti vrijedi i za Mac. Potraži po forumu, mislim da je netko napisao da čak niti ne moraš deaktivirati PC licencu.

Videomontažom se ne bavim pa ti na tvoja pitanja ne mogu dati kompetentan odgovor. Probaj ih ponoviti u forumu Video jer možda ne čitaju svi članovi ovaj forum.
Tema zaključana.
11.10.2011 | 16:55
OT. Kaj je AA?
Tema zaključana.
11.10.2011 | 17:42
Valjda ovo www.aahrvatska.hr/ ili ovo en.wikipedia.org/wiki/Alcoholics_Anonymous - , ,
Tema zaključana.
11.10.2011 | 18:04
dariorijeka kaže:
Dakle, treba mi jedna velika pomoc jer sam u nedoumici...

Zanima me sljedece...
- Macbook pro 15 ili 17 s obzirom da ipak 17 ima 3 kile + popratna oprema
- glossy ili Antiglare koji je koji i sta je bolje za montaze
- problem suzivota PCa i MACa tj kompatibilnosti ako ja montiram na MACu, da li ce moci koristiti to na PCu (ne znam koji format izbacuje uopce)
- da li je dobro uzeti odmah preinstall svega ili to kasnije uzimati preko mac stora ili kako vec (jel postoje uopce torrenti za te programe? *ako se smije pitat uopce)
- koliko je komplicirano prijeci sa adob paketa na final cut?

- da li bi mi preporucili u toj situaciji MAC ili laptopPC
- da li postoje 3d max, autocad i ostali 3D programi za OSX? (pretpostavljam da ima)

malo o piratu: (neznam da li je zabranjen)
* da li je moguce skinuti od negdje adobe pakete i ostalo
** koliko je zastupljen pirat na OSXu, i da li je potrebno imati adobe ako imas final cut? mislim za animacije, 3D, keyanje, "photoshop" i ostalo?!

1.dovoljan je i 13"...svakodnevno radim na njemu, cak bez drugog monitora...
2.svejedno...ionako na njemu ne gledas referentnu sliku
3.Preko omf, edl-a i inih varijanti, sve ide bez problema...TIME CODE RULES!!!
4.ja sam malo po malo uzimao sto mi je trebalo...
torenti postoje...
5.Ne...fc je apsolutno dobra kopija premiera!

6.mac laptop i macpro (ili imac)

Ovo ostalo PM...
Tema zaključana.
11.10.2011 | 19:24
zabac kaže:
OT. Kaj je AA?

Slutim da Alarm Automatika.....
Tema zaključana.
11.10.2011 | 20:01
OK
Tema zaključana.
11.10.2011 | 23:05
Da, promaklo mi je to. Bio sam u AA. Ali nisam već godinu dana. Sad sam u AA.
Tema zaključana.
13.10.2011 | 03:23
jos jedno pitanje...
da li ga se isplati uzimat izvana? otic po njega pa ga svercat ili ga uzet ovdje negdje?
XD
Tema zaključana.
13.10.2011 | 21:57
Moja je procjena da se isplati donijeti iz USA. Tu po EU, sve što sam ja vidio (Njemačka, Francuska, Italija, Engleska) to je relativno sitna razlika i svodi se na to da švercanjem utajuješ PDV. Onda možeš i kod nas naći firmu pa kupiti preko nje.

Jedino se isplati npr. u Italiji kupiti stari model kad dođe novi - jer oni tamo za razliku od ovih naših imaju neke zalihe koje žele rasprodati pa naprave dobar popust kad se mijenja model. Svojedobno sam, sjećam se, u Saturnu u Marconu (kod Venecije) vidio iMac za 899 EUR (s porezom uračunatim) koji je kod Apcoma koštao skoro 11000 Kn s PDVom.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1073)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.78 Seconds

Provided by iJoomla SEO