USNIMAVANJE I OBRADA
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

USNIMAVANJE I OBRADA

15.09.2007 | 21:00
Lijep pozdrav svima! i nekoliko pitanja:

1.) Ako imam Mac, firewire kabel i želim s kamere (medij: Digital 8) usnimiti video materijal na računalo, na što moram obratiti pažnju ako to radim prvi put? Koji program koristim za usnimavanje? Koji program za obradu zapisa (izrezivanje kadrova i slično)? Da li je bitno u kojem je modu sniman zapis (LP)? Što znači oznaka 16 bit na displeju kamere za vrijeme snimanja i da li to igra ulogu kod podešavanja opcija Preferences u iMovieu ili iDVD-u? Da li je za prijenos podataka s kamere neophodan firewire ili bi to moglo ići i s USB-om na 2.0 ulaz?
Koliko je 7 sati snimanja kad se pretvori u MB, odnosno GB-te?

2.) Što mislite o video-kamerama koje snimaju na karticu (npr. Sony), odnosno na HD (npr. Panasonic)?

Za odgovor molim znalca i unaprijed zahvaljujem?
Tema zaključana.
16.09.2007 | 05:15
Ja bi moga odgovorit na dosta ovoga,al nisan znalac
Tema zaključana.
16.09.2007 | 06:13
iMo je napisao:
Lijep pozdrav svima! i nekoliko pitanja:

1.) Ako imam Mac, firewire kabel i želim s kamere (medij: Digital 8) usnimiti video materijal na računalo, na što moram obratiti pažnju ako to radim prvi put?

Firewire out iz kamere i dovoljno prostora na disku

Koji program koristim za usnimavanje?

Ovisno o softverima koje imaš instalirane, usnimavanje možeš odraditi u:
Final cut studio
iMovie
QuickTime

Koji program za obradu zapisa (izrezivanje kadrova i slično)?

FCS ili iMovie

Da li je bitno u kojem je modu sniman zapis (LP)?

Nije bitno u kojem modu snimaš. Bitno je da plejaš u istom modu u kojem si snimao dok usnimavaš.

Što znači oznaka 16 bit na displeju kamere za vrijeme snimanja i da li to igra ulogu kod podešavanja opcija Preferences u iMovieu ili iDVD-u?

Predpostavljam da se odnosi na setup audio zapisa. 16-bit u tom slučaju znači standardni audio CD Linear PCM 44.100 KHz zapis.

Da li je za prijenos podataka s kamere neophodan firewire ili bi to moglo ići i s USB-om na 2.0 ulaz?

U teoriji mogao bi USB-om nešto iskemijati ali nije \"zdravo\".
Potreban ti je costant rate dok usnimavaš video u computer a to USB nema.

Koliko je 7 sati snimanja kad se pretvori u MB, odnosno GB-te?

cca.5 min DV-PALa = 1GB
7x60=420/5= cca.84GB

2.) Što mislite o video-kamerama koje snimaju na karticu (npr. Sony), odnosno na HD (npr. Panasonic)?

Mislim da još malo treba pričekati da vidimo tko će pobjediti u borbi za HDV.
Tema zaključana.
16.09.2007 | 23:59
Hvala na odgovorima, ali imam još pitanja:

Da li se prilikom pohranjivanja obrađenog materijala s računala na DVD medij video-datoteka automatski komprimira? Inače treba dosta DVD-a za toliko sati. Ili je jeftiniji način presnimavanje obrađenog materijama s računala na VHS-kazete u nekom studiju?
Tema zaključana.
17.09.2007 | 03:41
Kad iDVD skrca video, zadaš \"toliko\" kopija za prženje koliko ti treba.
Ili obratno: napraviš master, provjeriš ga da radi kako treba, pa ga onda u Toastu iskopiraš u koliko treba primjeraka.

Imaš li slabašnije računalo (g4), očekuj par sati prekodiranja prije pržneja mastera u iDVD-u ako imaš punu minutažu.

Studio? VHS? Bože sačuvaj!
Tema zaključana.
17.09.2007 | 04:00
Nisam mislio na kopije nego da li će mi za pohranjivanje 7 sati videa, koje na računalu zauzima 84GB trebati oko 17 DVD-a od 4.7GB ili manje?
Tema zaključana.
  • Dijete
  • Posjetitelj
17.09.2007 | 04:33
manje..
Tema zaključana.
17.09.2007 | 17:56
Racunaj da ce ti iDVD omoguciti spremanje cca. 2 sata videa na single-layer (dakle, obicni) DVD-R medij.
Tema zaključana.
17.09.2007 | 23:17
iMac 7,1 / Intel Core 2 Duo / 2.4 GHz / 1 GB / 800 MHz - na jednoj dobroj adresi
Tema zaključana.
18.09.2007 | 00:34
Da li kod eksportiranja odabrati opciju Export Movie...
ili using QuickTime... ?
Tema zaključana.
18.09.2007 | 00:43
Mogu li za vrijeme eksportiranja videa izbrisati fotografije iz iPhotoa koje sam prethodno ubacio u video zapis? Da li ih iMovie pohranjuje u potrebnoj rezoluciji kao dio video-zapisa, ili je mora imati i iPhotou za vrijeme eksportiranja?
Tema zaključana.
18.09.2007 | 16:52
Kako u Imovieu napraviti da fotografija zamijeni dio neuspjele video-snimke, a da u podlozi teče audio-zapis. Ubacit fotografiju znam, ali kako \"ispod\" nje staviti audio i zadržati sliku kroz određeno vijeme?
Tema zaključana.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1549)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.76 Seconds

Provided by iJoomla SEO