FCE 4 i dijeljenje fileova
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

FCE 4 i dijeljenje fileova

23.08.2011 | 13:27
Sa videom i slaganjem klipova po timelineu se bavim već skoro 8 godina. Uglavnom, to su stvari za Renatu i Školu suvremenog plesa gdje radi i ljetovanja, zimovanja i rođendani od Nine, Luke, Renate i mene.

U FCE nisam previše toga znao, sve fileove koje sam skinuo s kamera, ubacio sam u naziv po kasetama i tako, više manje skidao dijelove odn klipove, ubacivao jednostavnije prijelaze (fade in/out) i tako završavao videe.

Pošto sam imao moždani udar prije 3 godine, morao sam to učiti od početka.
Da li netko zna naslove na User Manualu od FCE 4 koji govore baš o dijeljenju fileova (znači o dijeljenju više fileova od jednog ulaznog kojega sam dobio Captureom DV kasete) i dijelu gdje se dodaju prijelazi (s jednog klipa na drugi kao npr fade in/out).

Moj engleski nije dobar kao prije i brzo se umorim pa mi je sve to teško, vrlo vrlo teško shvatiti.
Tema zaključana.
23.08.2011 | 14:41
Dijeljenje fileova:
1. selektiraj DV file koji želiš podjeliti
2. Pod 'Mark' odaberi 'DV Start/Stop Detection
3. (opcija) Pod 'Modify' odaberi 'Make Subclip'

Dodavanje tranzicija:
1. klikni na mjesto između 2 klipa
2. cmd+T dodavanje video fade in/fade out
3. cmd+alt+T dodavanje audio prijelaza izmađu 2 klipa

Napomena: ovo su postavke za FCP 7, nadam se da su slične i za FCE4
Tema zaključana.
24.08.2011 | 13:52
Hvala ti na informacijama.
Još mi nije jasno kako da napravim Marker unutar nekog videa.
Imam dakle jedan video koji sam dobio preko Capturea s kamere Canon HV30. Njegov Capture hoću izrezati na više odvojenih Klipova, složiti ih i napraviti Fade in/out.
Tema zaključana.
24.08.2011 | 14:35
DV_REC_1.jpg
Tema zaključana.
24.08.2011 | 14:36
DV_REC_2.jpg
Tema zaključana.
24.08.2011 | 14:37
DV_REC_3.jpg
Tema zaključana.
24.08.2011 | 14:37
DV_REC_4.jpg
Tema zaključana.
24.08.2011 | 14:38
Trans.jpg
Tema zaključana.
24.08.2011 | 14:40
Markeri se dodavaju pritiskom na 'M'
Tema zaključana.
24.08.2011 | 14:47
Hvala ti na svemu što si mi pokazao. Sada konačno znam par stvari koje ću mi trebati.
Tema zaključana.
25.08.2011 | 14:23
Sada sam doma otvorio jedan Bin i uzeo prvi file iz njega. Kada sam uključio DV start/stop detect, javil mi se je The clip you have selected does not reference a movie that can ba analized.
da li je to zbog toga što sam skinuo DV kasetu na capture na MacBooku Pro, a sada radim na iMacu ili...
Tema zaključana.
25.08.2011 | 14:59
vjerojatno da, u tom slučaju morat ćeš 'ručno' izrezat klipove, ili, ako imaš sačuvan taj materijal na kazeti, capturiraj još jenom na iMac-u.
Osobno, nikad nisam koristio opciju DV start/stop detection, jer mi je jednostavnije pregledati materijal u vieweru, i istodobno, sa određivanjem IN i OUT ('I'=IN, 'O'=OUT), prebaciti (sa F9) na timeline radni materijal koji se naknadno može korigirati.
Tema zaključana.
25.08.2011 | 15:28
To i ja mislim.
Jedino što mi je problem bio kod tranzicija (npr kod Fade in/out) je što se na nekim mjestima nisu dale staviti. Ja sam kliknuo na mjesto između dva Klipa, ali niti jedna tranzicija nije bila aktivna. Uopće ne znam zašto i kako?
Kod drugih spajanja dva klipa je sve bilo OK, ali kod recimo 1/10 nije.
Tema zaključana.
25.08.2011 | 15:55
Zato sto nema "mesa" za napraviti tranziciju. Da bi napravio tranziciju, moras prevuci jedan klip malo preko drugoga.
Tema zaključana.
26.08.2011 | 08:25
Kako to misliš prevući???
prebaciti jedan klip par sekundi preko drugoga ili?
Tema zaključana.
26.08.2011 | 14:25
diplodocusIII kaže:
Kako to misliš prevući???
prebaciti jedan klip par sekundi preko drugoga ili?

Da
Tema zaključana.
26.08.2011 | 14:28
Zanimljivo, probati ću to sutra ili prekosutra pa ti javim.
Tema zaključana.
30.08.2011 | 11:40
Nije mi uspjelo prebacivanje s jednog klipa na drugi. Je li mi možeš to pokazati na primjeru?
I još jedna stvar, kako se može napraviti opcija kod zvuka da ide npr. 2 sekunde ispred slike?
Vidio sam to kod serije na HTVu i drugima.
Tema zaključana.
30.08.2011 | 13:40
klip1.jpg
Tema zaključana.
30.08.2011 | 13:41
klip2.jpg
Tema zaključana.
30.08.2011 | 13:41
klip3.jpg
Tema zaključana.
30.08.2011 | 13:42
audio1.jpg
Tema zaključana.
30.08.2011 | 13:43
audio2.jpg
Tema zaključana.
30.08.2011 | 13:51
Hvala na slikama.
Sve mi je sada jasno u vezi slaganja fileova i 2 sekunde zvuka prije slike. Hvala još jednom.
Tema zaključana.
01.09.2011 | 13:48
Nije mi jasno ovo sa zvukom koji ide 2 sekunde prije slike. Napravio sam kako si mi bio objasnio, ali zvuk mi nije dobar jer ide 2 sekunde zaostatka za slikom (imam zaostatak koji je vidljiv jer zvuk i slika nisu sinhronizirani).
Trebam zvuk staviti tako da je u istom odnosu sa slikom (da ne rani, već da se pojavljuje 2 sekunde prije slike), ali da se pojavljuje 2 sekunde prije slike.
Tema zaključana.
01.09.2011 | 15:13
Aha, nisam te dobro kužio . Evo rješenja:
Pritisni (i zadrži) tipku ‘alt (options)’, klikni na početak klipa u video traci,
i povlačenjem udesno skraćuješ samo video (audio se ne skraćuje).
Ovo vrijedi i obrnuto, znači uz zadržan ‘alt’, može se skratiti i produžiti i audio
traka.
audio4.jpg
Tema zaključana.
01.09.2011 | 19:33
diplodocusIII, preporucam da potrazis neku knjigu ili tutorial na webu, jer ocito ti ni osnove ne idu. Na youtube-u imas MASU tutoriala za FC, pa udri
Tema zaključana.
02.09.2011 | 08:34
Nekada bih to i radio, učio sam Engleski, Francuski i Njemački jezik.
Poslije moždanog udara mi se sve promijenilo. Ne mogu biti previše (duže od npr. pola sata) niti u jednom stranome jeziku, a i sa našim nisam baš u potpunosti svoj. Zato sam molio da mi netko pomogne oko toga u FCu, ali i YouTube nije loš (ne predugi video isječci).
Tema zaključana.
02.09.2011 | 08:35
Tema zaključana.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (599)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.80 Seconds

Provided by iJoomla SEO