Zvuk na FCu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zvuk na FCu

29.09.2011 | 12:51
Sa FCE 4 sam više manje saznao većinu stvari, napravio par videa, odradio 1 video Blu-Ray, ali još mi jedna stvar nije baš jasna. To je zvuk...
Kako da zvuk koji je snimljen na miniDV traci složim na Macu i koliko toliko složenog prebacim na DVD odnosno za neko vrijeme i na Blu-ray?
Na FCEu imam Apply Normalization Gain gdje imam normalizaciju podešenu od 0dB do -36dBFS.
Volio bih podesiti sve klipove odjednom, i zatim samo neke na 3, 6 ili 9dB manje i tako napraviti za mene dobar zvuk.
Za Renatu sam slegao video u Plesnoj školi i montirao zvuk na njega što je dosta dobro ispalo.

Kako da si sredim zvuk od videa na Apply Normalization Gainu?
Moram li raditi u nečemu drugom?

Zahvaljujem se na svim odgovorima. Ja sam već 4 godine invalid, i malo, stvarno malo govorim Engleski jezik (prije puno, no to je prošlo svršeno vrijeme).

Gain.jpg
Tema zaključana.
30.09.2011 | 12:25
Probao sam na Edit > Remove Attributes uključiti Levels, pa da ih poslije ručno, na par mjesta sam snizim za par dB, ali ništa od toga, Remove Attributes mi je siv, na dijelu Levels!
Zbilja ne znam što da napravim.
Tema zaključana.
12.10.2011 | 11:38
Obrada zvuka u video montaži je uvijek 'pain in the ass', a pogotovo ako imaš više različitih izvora zvuka. Najbolji način je da korigiraš audio traku klip po klip (alt+W), a keyframove dodaješ sa pen alatom - shortcut 'P'. Ili možeš dvostrukim klikom na AUDIO traku postaviti taj klip u viewer i zatim korigirati zvuk po želji s Levelsima ili keyframovima.

Audio.png

Opcija 'Apply Normalization Gain' je također OK, ali u tom slučaju korigiraš sve klipove odjednom. Znači, ako su ti svi klipovi u peeku (u crveno), sniziš odjednom sve klipove za -1. -2 ...
Tema zaključana.
12.10.2011 | 13:16
Hvala na odgovoru...
prvo, ja ne znam na koju vrijednost trebam staviti zvuk u dB kod npr razgovora sa nekom osobom (npr -6dB), kod prolaza Luke na biciklu blizu mene (npr -9dB), kod udaljenog razgovaranja na plaži (npr -12dB), kod udaljenije vike (npr -15dB)
drugo, što su keyframeovi?
treće, koji je zvuk normalan, npr razgovor licem u lice kod Apply Normalization Gain
Tema zaključana.
12.10.2011 | 15:50
Zvuk možeš pojačavati, ovisno o snimci, dok god ne prelazi 'u crveno'. Zvuk nikako nesmije biti 'u crvenom' jer se onda izobličuje.
Keyframovi su mjesta, točke, koje dodajemo nekom klipu (bilo audio ili video) u svrhu promjene neke vrijednosti. Znači, u tvom slučaju, odaberi audio traku i alatom 'P', klikni na mjesto klipa koje želiš korigirati, i diži odn. spuštaj (pojačavaj ili stišavaj) ovisno o izvoru zvuka.
Tema zaključana.
13.10.2011 | 13:06
Probati ću složiti zvuk kako si napisao.
Samo, napiši mi kako da ga smanjim, ili kako da ga povećam i na kraju, ja na žalost nisam previše spretan i zasada se koristim samo lijevom rukom.
Još mi na kraju reci da li je -3dB najviši peak ili je to -6dB?
Tema zaključana.
13.10.2011 | 14:03
Mix zvukova ovisi iskljucivo o tvojoj zvucnoj percepciji u kojoj sam ocjenjujes cuje li se nesto dovoljno glasno ili ga zaglusuje neka nepotrebna buka odnosno neki drugi zvuk.
Tema zaključana.
17.10.2011 | 11:02
diplodocusIII kaže:
Probati ću složiti zvuk kako si napisao.
Samo, napiši mi kako da ga smanjim, ili kako da ga povećam i na kraju, ja na žalost nisam previše spretan i zasada se koristim samo lijevom rukom.
Još mi na kraju reci da li je -3dB najviši peak ili je to -6dB?

Peak u digitaliji je 0 db...sve ispod je dozvoljeno...
Tema zaključana.
17.10.2011 | 11:06
Hvala, hvala i hvala svima na savjetima i odgovorima.
Sada sam saznao osnove rada na FCEu.
Tema zaključana.
28.10.2011 | 04:06
inace "standard" je -6dB za kino projekciju za peak zvuka i
do 0dB za TV, a danas i internet.
obicno ljudski govor koji je direktno namjenjen publici ide do max. navedenih vrijednosti...znaci komentatori, intervju i sl.
u igranom filmu su stvari makice drugacije
Tema zaključana.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (583)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.69 Seconds

Provided by iJoomla SEO