Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)

10.05.2026 | 20:37
I nije samo u Rijeci. Kada dođu u Zagreb, rade isto
Tema zaključana.
12.05.2026 | 13:49
Baš znam odabrati dan kad treba prijeći na ljetne gume

Bazanamodabratidan.jpg

Uglavnom, za prvih 20-ak km po užasnoj kišurini, susnježici i na kraju tuči, slušaju dobro i osjećaj na volanu kaj se dešava ispod gume je dobar, za sad zadovoljan a bubrege nisam morao prodati
Tema zaključana.
12.05.2026 | 20:29
Ideš... Ja sam trenutno na jugu Italije, promašilo me ovo...
Koje si gume na kraju uzeo? One Hankook ili neke druge?
Tema zaključana.
12.05.2026 | 20:31
jura22 kaže:

Ti znaš kako voze Riječani po Zagrebu...
Tema zaključana.
12.05.2026 | 22:15
smayoo kaže:
Ideš... Ja sam trenutno na jugu Italije, promašilo me ovo...

Bolje mala mećavica nego da imam vulkan u susjedstvu

smayoo kaže:
Koje si gume na kraju uzeo? One Hankook ili neke druge?

Da,... pa bio sam ih već naručio kad sam pisao onaj post,... ovak na prvu (a i nove su) dobro izbacuju vodu jer nisam ni jednom osjetio gubitak bilo kakvog kontakta sa podlogom (ok, nisam vozio preko 70 km/h i nije bilo nekih posebnih zavoja pa da mogu osjetiti bočno držanje), ali od Samobora do Zagreba i još malo po Zagrebu je bilo kolotraga punih vode kao i povećih lokvi uz rub kolnika.
Tema zaključana.
13.05.2026 | 19:23
Bertone kaže:
Bolje mala mećavica nego da imam vulkan u susjedstvu

Tema zaključana.
13.05.2026 | 23:02
smayoo kaže:
jura22 kaže:

Ti znaš kako voze Riječani po Zagrebu...

Nije sigurno da su bas Rijecani ali oni s RI registracijama.
Iznimno rijetko daju zmigavac, a prave se “pametni” pa po ZG voze bez navigacije i pokusavaju skretati u ulice u krivom smjeru.
Tema zaključana.
14.05.2026 | 17:13
Sjećaš se Večernje škole kako je ono Aljoša jednom bio rekao "Neću ja davat žmigavac, šta onaj iza mene triba znat kamo ja iden!"

Imam vozačku dozvolu od 1989. godine. Vozim se po Zagrebu više-manje redovito, gotovo pa svaki tjedan barem jednom zadnjih 30 godina, uvijek s riječkom registracijom i vozim se istim stilom kao po Rijeci. I uvijek mi netko negdje zatrubi. U doba godine kad su prozori otvoreni, čujem i kad viknu glasnije, neku mater blitvarsku ili štogod slično. Ili sam se agresivno (ali uvijek sa žmigavcem) prebacio iz trake u traku (jer ne možeš drugačije nego agresivno kad je gradska gužva), ili sam se iz sporedne ulice uključio na glavnu isto tako agresivno, ali najčešće zato što sam (GASP! ) stao na žuto.

U Rijeci mi za isti stil vožnje nikad nitko ne trubi.

Tamo negdje 2011 sam jedno 2-3 mjeseca vozio rental zagrebačke registracije. Upravo ta 2-3 mjeseca mi po Zagrebu NITKO nije NIJEDNOM zatrubio, ali su mi zato u Rijeci svi po redu trubili i spominjali mater purgersku i sl.

Tako da...
Tema zaključana.
14.05.2026 | 19:11
I irskoj vozilo dobije tablice mjesta u kojem je prvi put registrirano i one ostaju na njemu neovisno gdje zivi iduci vlasnik. Efikasno rjesenje za opisani problem, jer vise te tablice ne znace nista u smislu porijekla vozaca.
Tema zaključana.
14.05.2026 | 19:48
U BiH gradovi i nemaju tablice. Samo kombinacija slova i brojeva. I to slova koja su ista i na cirilici i na latinici.

Da nemas hint nikakav
Tema zaključana.
14.05.2026 | 20:31
Vjerojatno iz dobrog razloga.
Tema zaključana.
14.05.2026 | 22:28
Šta da???
Tema zaključana.
15.05.2026 | 13:10
Valjda tako mora u drzavi koja je YU u malom, a nema Titovu miliciju da se pobrine i da nam objasni koliko se mi u stvari volimo
Tema zaključana.
15.05.2026 | 20:56
IMG_0976.png

IMG_0977.png

A za ostalo pogledajte ovdje:
www.informedforlife.com/fars-data
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
15.05.2026 | 22:12
Vidimo da Tesla premoćno potpno dominira u požarima i eksplozijama pri sudarima!

Prvi idući je duplo bolji, a većina klasičnih automobila je znatno sigurnija, ima tek 1/3 rizika Tesle... a najsigurnija je Honda!

Nego, zašto nema statistika koji brendovi na koriste žmigavce?
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
15.05.2026 | 22:39
Nedostaje im i statistika ispod kojeg auta ima najviše ulja! Tu bismo mi s Alfama svakako bili uvjerljivo prvi, ako možda ne u stvarnosti, onda sigurno u urbanim legendama na tu temu!

No, u mom slučaju, to je trenutno itekako istina - slini mi dovod u hladnjak ulja, slini mi semering radilice, a i glava bliža firewallu gore na dihtungu - iako smo to mijenjali dva puta.

Sutra imam seansu kod frenda mehaničara da vidimo ovo s hladnjakom ulja, to me jedino brine, ovo drugo je zanemarivo...
Tema zaključana.
16.05.2026 | 09:59
Đoni, ti bi vodio puno sretniji život da nema te alfe, imam osjećaj. Znam da ćeš reći da se sve te brige ponište i nestanu jednom kad sjedneš i upališ mašinu ali eto.. men se čini da nikad kraja sa tom alfom.
Tema zaključana.
16.05.2026 | 12:06
Yonkis kaže:
Znam da ćeš reći da se sve te brige ponište i nestanu jednom kad sjedneš i upališ mašinu ali eto.. men se čini da nikad kraja sa tom alfom.

To je način kako se duže osjećati aktivan / mlad, kad imaš entuzijazma.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
16.05.2026 | 15:11
Yonkis kaže:
Đoni, ti bi vodio puno sretniji život da nema te alfe, imam osjećaj. Znam da ćeš reći da se sve te brige ponište i nestanu jednom kad sjedneš i upališ mašinu ali eto.. men se čini da nikad kraja sa tom alfom.

U svakom slučaju stara Alfa ima manje kvarova i problema od novih Mercedesa, pa sam vrlo zadovoljan tom činjenicom. Evo, priča od danas, Mečka 160.000 €, nova iz salona, nije tri mjeseca izdržala - evo je na servisu. Gori XY lampica, auto sav u errorima + otpala mu zadnja desna kvaka.

U što se pretvorila njemačka autoindustrija...
Tema zaključana.
16.05.2026 | 18:26
Kad smo kod novih Merđola, kakve su ili kako se ponašaju nove/zadnje Alfe? Ugrađuju li i u njih kineske dijelove?
Jer znam da u merđoli, oudiju, bemburi ima dobar postotak kinesko proizvedenih dijelova.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
16.05.2026 | 18:57
Yonkis kaže:
Kad smo kod novih Merđola, kakve su ili kako se ponašaju nove/zadnje Alfe? Ugrađuju li i u njih kineske dijelove?
Jer znam da u merđoli, oudiju, bemburi ima dobar postotak kinesko proizvedenih dijelova.

Giulia/Stelvio su se pokazali kao najpouzdanije Alfe - možda i ikada. Alfu su toliko izmrcvarili s (neopravdanim) vicevima o nepozudanosti, da su se zaista ekstra potrudili složiti ekstra kvalitetan auto, a Giorgio platforma je izvrsna na sve načine.

Neke rane serije imale su bugove, ali za koje sada svi znaju, pa se na to pazi i sredi; ludosti tipa da ti radi brtve od 2 € može riknuti pumpa ulja ako se to ne zamijeni ili glupost koju su imale i hrpe BMW modela gdje su u rashladni sustav stavljali plastične(!) vijke za odzdračivanje sustava koji bi jednostavno pukli nakon x godina i onda bi imao show. Ok, to nije neka vellika šteta, ali je neugodnost.

Evo dosta svježe statitiske o broju kvarova na 100 vozila, dosta je pala, 2023. je bila čak treća po pozudanosti, ali i ovako nije loše, bolje stoji od mnogih razvikanih marki...

Alfareliability2025.jpg

Za Tonale se ne zna ništa jer ih je toliko malo da i nema suvislih podataka, a novi Junior je još nepoznanica, ali kako je to na Stelantisovoj platformi, vjerojatno će za njega važiti isto što i za Peugeot 2008, to su vrlo slični auti. Alfisti ionako Juniora ne priznaju kao Alfu, još se i ne proizvodi u Italiji, nego u Poljskoj.
Tema zaključana.
19.05.2026 | 06:49
Yonkis kaže:

Ono što ti ni jedan alfista neće priznati, ali je činjenica: oni svi vole šarafiti po autima, ali ne znaju točno kako se to radi. Pola tih curenja su oni izazvali svojim zahvatima i popravcima tj. pokušajima održavanja i dorada
Tema zaključana.
19.05.2026 | 07:08
dpasaric kaže:
Evo dosta svježe statitiske o broju kvarova na 100 vozila, dosta je pala, 2023. je bila čak treća po pozudanosti, ali i ovako nije loše, bolje stoji od mnogih razvikanih marki...

Alfareliability2025.jpg

Molim te, i sve ostale, da nikad, NIKAD ne postate JD Power statistike kao izvor broja kvarova, jer to NIJE, ponavljam, NIJE istina. To je američka drek statistika koja se najvećim dijelom temelji na prijavama vlasnika koji barataju pojmom problem. To može biti sporo dizanje infotainmenta, nespretno smješten neki prekidač ili ostanak bez goriva, jer je notifikacija bila nedovoljno agresivna ili presporo automatsko podešavanje sjedala. Ovo nisu izmišljeni pojmovi, nego citati. Dakle, to je nekakav presjek vlasničkih iskustava (kojima se dalo napisati nešto) iz jedne bitno drugačije vlasničke i životne perspektive i ne bih uopće to navodio kao relevantan izvor informacija po bilo kakvom pitanju.
U takvom tipu statistike vlasnička pozitivna diskriminacija nekog vozila ima jako velik utjecaj i magli sliku.
Nemjerljivo realniji, precizniji i korisniji po pitanju kvarova su godišnji TUV izvještaji iz Njemačke koji obrađuju podatke se tehničkih pregleda (recimo, toga u SAD nema uopće) i onda ih klasificiraju prema godištima i tipovima neispravnosti uključujući i zahvate asistencije tj. kvarove koji su vozilo ostavili nepokretnim. To su suhe brojke, a obrazac je dovoljno velik da trendovi imaju smisla uz opasku da se kod njih izuzetno agresivno zimi tretiraju prometnice protiv smrzavanja pa auti hrđaju od dolje.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
19.05.2026 | 07:23
Može! Gdje da nađemo te podatke od TUV-a?
Tema zaključana.
19.05.2026 | 08:16
Ne znam da je dostupan online u cijelosti. Možeš naći izvatke i sažetke. Googlaj TÜV report 2026. Inače se prodaje za par eura u Njemačkoj, po stanicama za tehnički pregled, a objavi ga i Auto Bild pa ga kupiš na kioscima.

Evo, ima i online za kupiti, shop.tuev-verband.de/start/tuev-report-2026

EDIT - to je papirnato izdanje, digitalno nije nigdje online dostupno u cijelosti. To je kod tih njemačkih institucionalnih izdavača (VDE, DIN...) normalno i uobičajeno jer na taj način su oni najsigurniji da se ne može jednostavno raspačavati bez plaćanja. Prva ekonomija EU, strogo papir, ništa digitalno.
Tema zaključana.
19.05.2026 | 11:25
A ekologija?
Tema zaključana.
19.05.2026 | 16:00
A burek?
Tema zaključana.
19.05.2026 | 18:54
Kakav burek?
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
19.05.2026 | 19:39
Ukratko ništa od pouzdanijih tablica pouzdanosti jer su one tajna koja se prodaje od strane njemačkih škriljaca.
Tema zaključana.
19.05.2026 | 20:22
A daj ne pizdi. To je vrlo detaljan i opsežan izvještaj temeljen na relevantnom izvoru (tehničkom pregledu) i ogromnom statističkom uzorku koji košta 5,5 € jednom godišnje. A nekakve najosnovnije rang-liste (poput ove koju si ti objavio) možeš nagooglati besplatno, prenesene u raznim medijima online.

jura22 kaže:
Kakav burek?

A kakva ekologija?
Piši cijele rečenice ako želiš diskutirati. Ne igraj se zagonetnog filozofa.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1186)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.98 Seconds

Provided by iJoomla SEO