Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

27.04.2026 | 09:04
Mislim da je dron dovoljno spor da bi ga mogli skinuti i praćkom i pravocrtni ili cik-cak let ga ne može tu spasiti, nego je njegova prednost da leti nisko i ima mali (ako ikakav) trag na radaru.
Tema zaključana.
27.04.2026 | 10:52
Evo primjera kako je Orban brinuo o interesima Mađarske. Link

Isto kao i Milanovići i ekipa.
Tema zaključana.
27.04.2026 | 12:18
Rusi nastavljaju trošiti 1000 ljudi dnevno.

Izgleda da to više nije njihov izbor nego izbor Ukrajinaca.
Izgleda da Ukrajinci postavljaju tu "normu".

"cilj je eliminacija preko 30.000 neprijatelja mjesečno. Brovdi tvrdi da taj cilj ispunjavaju već četiri mjeseca zaredom"

link
Tema zaključana.
27.04.2026 | 14:47
Jezive cifre. Stavimo ove gubitke u nas kontektst, cisto da je lakse razumljivo.

Hrvatska drzava je za cijeli period rata izgubila nesto malo preko 8000 vojnika, ukljucujuci poginule i nestale. Pricamo o 4 godine rata.

Rusija toliko ljudi gubi TJEDNO.

Prvi dan sam rekao da su to najobicnije nesposobne pijanice i dalje stojim pri tom misljenju.

Fenomen je kako u toliko razlicitih sektora mozes biti toliko nesposoban. Ono da ne znas bas nista odraditi kako treba. A glumili bi globalnu super silu
Tema zaključana.
28.04.2026 | 07:50
drlovric kaže:
Jezive cifre.

Da bi te cifre smanjili, barem na svojoj strani, Ukrajinci regrutiraju robote:

Ukraine to field 25,000 ground robots in push to replace soldiers for frontline logistics

> “Our goal — 100% of frontline logistics should be performed by robotic systems,” the minister said.
Tema zaključana.
28.04.2026 | 08:55
strasno!
i nehumamo. roboti to ne rade nezno.
Tema zaključana.
28.04.2026 | 09:50
Ovisi kako ih programiraš. To ti je samo par linija koda da se robot ispriča svakom koga ubije putem.
Tema zaključana.
29.04.2026 | 09:49
Putin nema tenkića za paradu !!!

OVOGODIŠNJA moskovska parada za Dan pobjede, 9. svibnja, prvi put od 1945. godine održat će se bez tenkova i druge teške vojne opreme. Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je u utorak da je ta odluka povezana s "trenutnom operativnom situacijom"

Link

Ako netko ima bilo kakav ruski tenkić (godina proizvodnje nije bitna, može i jesen 1918. Niti boja nije bitna, može i pinki) Putin bi rentao samo za paradu.

Zanima me kako se u Stacraftu rješava ovakav problem.
Tema zaključana.
29.04.2026 | 12:41
Svaka vreca ima dno. Pogotovo korumpirana i pokradena...
Tema zaključana.
29.04.2026 | 21:49
> Girkin commented on the European Union’s decision to grant a EUR 90 billion loan to Ukraine, which became possible after the defeat of Prime Minister Viktor Orbán’s party in Hungary. According to him, this happened because no one in Europe respects or fears russia anymore.

> "Unfortunately, we are heading toward military defeat. That is a fact. Let’s not just accept this, but let’s at least acknowledge this unpleasant fact and proceed on the basis that the threat is real," Girkin concluded.

Terrorist Girkin predicts russia's military defeat
Tema zaključana.
30.04.2026 | 09:10
Zanimljiva analiza zašto Ukrajinci masovno pogađaju ruske strateške ciljeve i zašto će se to nastaviti u budućnosti:

bsky.app/profile/chriso-wiki.bsky.social/post/3mkn2bx64b42c

> Chadayev is the head of the Ushkuynik Research and Production Centre, a leading Russian drone development group. In a commentary on his Telegram channel, he highlights how disorganisation and unclear responsibilities are undermining Russian air defences.

> The reason for this is simple: frontline drones have a clearly defined customer—the Russian Ministry of Defence. Counter-drone solutions, over all these years, have never found such a customer.

> We thought the facility owners would be the ones to make those requests, but no, they're still sitting there waiting for someone to come and defend them.

> In a sense, they can be understood: it's not just a question of equipment and training, but also a question of the authority that no one has given them for such self-defence.
Tema zaključana.
30.04.2026 | 12:12
Da, to je dio razloga. A posljedica ili uzrok svega, kako se gleda, je ovo što sad Ukrajina radi; udara i 2000 km duboko u pozadinu. S takvim se udarima Rusija dosad još nikad u svojoj povijesti nije susrela. Kad je bila panika u prošlosti, sve se preselilo iza Urala ili do njega, i to je bilo sigurno od bilo kakvih udara. Sad više nije.
Tema zaključana.
30.04.2026 | 13:47
Djuro genijalac kaže:
Da, to je dio razloga. A posljedica ili uzrok svega, kako se gleda, je ovo što sad Ukrajina radi; udara i 2000 km duboko u pozadinu. S takvim se udarima Rusija dosad još nikad u svojoj povijesti nije susrela. Kad je bila panika u prošlosti, sve se preselilo iza Urala ili do njega, i to je bilo sigurno od bilo kakvih udara. Sad više nije.

Pandorina kutija je otvorena. Ovi long range dronovi su danas dostupni svima. Vise ti fizicka distanca nista ne znaci, niti se imas gdje skriti u pozadini.

Ja nesto razmisljam sta Ukrajinu sprijecava da kupe mali trgovacki brod (civilni, shadow fleet), nakrcaju ga kontejnerima punim dronova.

Ploveci u medjunarodnim vodama, ispuste dronove na Rusiju, napuste plovilo i cao.

Na taj nacin bi mogli dosegnuti mete koje ne mogu gadjati sa svog teritorija.
Tema zaključana.
30.04.2026 | 14:10
Zar si zaboravio na ovo: x.com/maria_avdv/status/1929160619741118671

"Ukraine secretly delivered FPV drones and wooden mobile cabins into Russia. The drones were hidden under the roofs of the cabins, which were later mounted on trucks.

At the signal, the roofs opened remotely. Dozens of drones launched directly from the trucks, striking strategic bomber aircraft."
Tema zaključana.
30.04.2026 | 14:25
Bila bi fora da sa desetak dronova posjete Putinove palači i Moskvu i da eksplodiraju sa par kila konfeta i poruka “mislimo na vas i tu smo pored vas svaki dan i promatramo vas…”..

Putin bi eksplozivni nasilni udar dronovima na palače smatrao terorizmom i zasigurno bi zbog ega posegnuo za nuklearnim napadom za odmazdu.
Ovako ne bi imao osnove za to a turbo bi ga svrbilo.
Tema zaključana.
02.05.2026 | 07:55
Neću reći da se događa ovo što si zamislio, ali...

Ukrajina je odlučila da rafinerija/ukrcaj nafte u Tuapse-u više (nikad) ne prorade. Četvrti put za redom su poslali dronove i opet udarili po onom što je još ostalo. Tu zasigurno više neće biti izvora prihoda za rusku ratnu mašinu.
Potom, prije nekoliko dana su udarili na distribucijsko čvorište u Permu gdje naftovod dovodi naftu iz Urala i onda ju prepumpava dalje i grana to prema Bjelorusiji, ali i prema drugim naftovodima (Sjeverna i Južna družba). Čisto da steknete dojam gdje se to nalazi, evo karte s ucrtanom pravocrtnom zračnom udaljenošću: 1700 km od Harkiva.
To nije sve: jučer su dronovi AFU posjetili zračnu bazu u Čeljabinsku i tamo uništili dva ultra nova Su-57, jedan Su-34 i još jedan suhoj koji zasad nije identificiran.
Da ne bi bilo zabune, Čeljabinsk se nalazi istočno od glavnog grebena Urala i on se nalazi u Aziji, cca 250 km od granice s Europom. To je dosad uvijek kroz povijest bila ruska nedodirljiva, sigurna pozadina.

2026-05-02.jpg

Jekaterinburg je također slično udaljen od Ukrajine, a i Magnitogorsk, sa svojom teškom metalnom industrijom je sad također u dosegu. Ne bi me iznenadilo da se pojave vijesti o udarima i na ta postrojenja.
Nije nikakvo čudo da Putin nudi primirje za 9.5. da bi mogao održati svoju pobjedničku paradu u kojoj neće biti nikakve tehnike, jer je više - nema.
Kad smo već kod parade pobjede nad nacizmom, vrijeme je da se podsjetimo i parade 1941. koja se onda održavala na Prvi maj. Posebni gosti su bili pripadnici nacističkog Wehrmachta koji su bili saveznici u planiranom komadanju Poljske (sporazum Ribentropp-Molotov što današnja ruska vrhuška prigodno zaboravlja); operacija Barbarossa bila je, naime, još uvijek budućnost udaljena nekih 3 i pol mjeseca...

x.com/guffanti_marco/status/2050177351401521490?s=20
Tema zaključana.
02.05.2026 | 08:06
operacija 'barbarosa' je pocele 22.06.'41. znaci nesto manje od 2 meseca nakon te prvomajske parade.
evropa je bila u ratu sa nemackom vec godinu ipo dana, a poljsku su podelili nemacka i sssr.
staljin je imao na stolu izvestaje iz 3 obavestajna izvora da ce ih nemacka napasti, ali je on verovao u sporazum sa njima, i ignorisao.
Tema zaključana.
02.05.2026 | 10:23
S obzirom da:

- je Europa prisiljena užurbano prekidati svoj vazalski odnos u odnosu na SAD, Rusiju i Kinu
- mnoge države su uvidjele da je vrag odnio šalu i da Trumpizam prijeti opstanku "njihove" političke demokracije i transparentnom zatiranju međunarodnog prava
- Rusija se vidno financijski i organizacijski raspada zbog rata u Ukrajini

u tom ozračju raspada Rusije postaje realna opcija da Putin posegne za nukerarnim taktičkim udarom.

Naravno, to ne bi bio niti kraj rata u Ukrajini niti opći nuklerani rat.

S obzirom na navedene okolnosti pitnje je kako bi ostatak svijeta reigirao na nukerarni taktički udar Putina?

Ok, Narančasti poremećenik bi vjerojatno napisao nešto u stilu: "To nije bio lijepo od Putina jer taman sam mislio obići Krimska kupališta... a sad je tamo prljavo"

Ali primjerice, Ukrajina bi mogla napasti neku nukleranu elektranu u Rusiji sa ciljem odmazde / reciprociteta.
Tema zaključana.
02.05.2026 | 13:41
sve je moguce, mada mislim da je takav scenario malo verovatan.
interesovalo bi me kakav razlog ili izgovor bi putin onda smislio za tako nesto - neonacisti, biolabovi, ugrozen ruski zivalj...
mislim da ce pre da aktivira neku takticku na svojoj teritoriji u dalekom sibiru da pokaze koliko je lud i na sta je spreman.
Tema zaključana.
02.05.2026 | 14:38
Air kaže:
S obzirom da:

Ali primjerice, Ukrajina bi mogla napasti neku nukleranu elektranu u Rusiji sa ciljem odmazde / reciprociteta.

Ne može se napasti nuklerna elektrana , primjera radi da se izazove zračenje. Nemaju s čim, a pitanje je da li i ameri imaju takve dubinske bombe da dođu do reaktora. Mogli bi evuntualno da izazovu štetu na na nekoj vanjskoj jedinici nuklearke ili njeno rasklopno postorjenje.
Tema zaključana.
02.05.2026 | 14:57
Dovoljno je da se onesposobi recimo sistem za sekundarno hladjenje i elektrana je van pogona.
Primarni sistem za hladjenje je verovatno dobro zasticen, ali ako se on osteti, eto radijacije.
Neko moje laicko razmisljanje.
Tema zaključana.
02.05.2026 | 17:14
Ukrajinci imaju svoje elektrane. Lakše im je napraviti tzv. prljavu bombu ili zakačiti malo radioaktivnog otpada na neki dron i poslati preko.

Mislim da se nitko ne bi usudio prvi pokušati tako ešto ali ako se otvori Pandorina kutija ... mislim da su Kinezi rekli Putinu i još ponovili par puta cijelom vojnom vrhu da ako potegnu atomsko oružje Kina zatvara sve granice prema Rusiji i prekida sve odnose pa nek vide kako će dalje. A ne bi me začudilo da su Englezi ili Francuzi napomenuli kako će nakon prve upotrebe nukleranog oružja na Ukrajini oni dati par taktičkih Ukrajincima pa nek rade što ih volja s bombama.
Tema zaključana.
02.05.2026 | 18:01
Air kaže:
u tom ozračju raspada Rusije postaje realna opcija da Putin posegne za nukerarnim taktičkim udarom.

Kad ti je 20 posto ukupne populacije (gotovo 30 milijuna ljudi) u dva najveća grada s okolicom (Moskva i St. Peterburg), onda baš nije pametno potezati nuklearnu sablju ili mahati njome prema Ukrajini koja cijela ima 40-ak milijuan stanovnika...
Tema zaključana.
02.05.2026 | 19:42
Djuro genijalac kaže:
Air kaže:

Kad ti je 20 posto ukupne populacije (gotovo 30 milijuna ljudi) u dva najveća grada s okolicom (Moskva i St. Peterburg), onda baš nije pametno potezati nuklearnu sablju ili mahati njome prema Ukrajini koja cijela ima 40-ak milijuan stanovnika...

Jako važno zapažanje.

Mudro zboriš.
Tema zaključana.
02.05.2026 | 20:16
Takticko nuklearno oruzje ne bi donijelo vojnu prevagu na tisucama km fronta. Postoje male nuklearke (za minobacace i haubice) kojima doslovce podesavas kojom jacinom ce detonirati.

To bi mozda bilo korisno na nekoj velikoj skupini neprijateljske sile ili nekom super utvrdjenom cilju kojeg nikako drugacije ne mozes unistiti. Takvih ciljeva je jako malo da bi utjecali na ishod rata.

Ukrajinci su u posjedu radioaktivnog materijala. Nije military grade za bombu ali je svejedno prljav i moze u rusiji kontaminirati dosta toga.

A valjda smo dosada se uvjerili koliko su kreativni i out of box. Smislili bi oni vec nesto za odmazdu
Tema zaključana.
03.05.2026 | 06:36
Nakon Tuapse-a, došao (opet) red na Primorsk na Baltiku. AFU sad zbilja sistematski idu dokrajčiti sve mogućnosti ruskog izvoza nafte morem...
E da, i još jedan Su-34 manje. Skončao na zaporiškom bojištu.
Tema zaključana.
03.05.2026 | 07:18
Djuro genijalac kaže:
Nakon Tuapse-a, došao (opet) red na Primorsk na Baltiku. AFU sad zbilja sistematski idu dokrajčiti sve mogućnosti ruskog izvoza nafte morem...
E da, i još jedan Su-34 manje. Skončao na zaporiškom bojištu.

Postoje li ikakve info o broju operativnih SU-57?

Moram priznati da sam smatrao da je to leteca Armata koja sluzi samo za parade i slikanje.

Ali izgleda eto da je finaliziran taj projekt i da ih proizvode, cim su unisteni
Tema zaključana.
03.05.2026 | 08:02
Barata se brojkom od 10 do 12 primjeraka. Nije se dobro pokazao dosad; nije nevidljiv na radaru, ima problema s ispuštanjem tereta, pa ga koriste samo kao stand-off lansirnu platformu.
Slike koje sam vidio po netu, ako su istinite, pokazuju (jako) lošu završnu obradu (neprecizni spojevi, zakovice koje vire itd...).
Uglavnom, čuvaju ih u azijskim bazama, ali, kako vidimo, ni to sad nije više dovoljno daleko.
Tema zaključana.
03.05.2026 | 10:08
Ovo je zanimljivo, pogotovo ako je istina:

x.com/EuromaidanPR/status/2050429949366927398

> Ukrainian experts claim that a technological breakthrough has occurred in the field of air defense, which could radically change the approach to combating Kinzhal missiles—one of russia's most dangerous hypersonic missiles.
Tema zaključana.
03.05.2026 | 11:44
Od 59 lansiranih kinžala, 58 je uspješno neutralizirano. Pažljivo biram riječi, jer nisu svi oboreni. Većina ih je protuelektronskim mjerama skrenuta te nisu pogodili cilj, nego su detonirali negdje bez veze, tj. bez odrađene zadaće.
Kad smo već kod krstarećih projektila, uočen je trend koji je potvrđen; kako ruska strana nema više zaliha, već troši aktualnu proizvodnju, otkako je pogođena tvornica koja proizvodi elektroničke komponente, preciznost je drastično opala. Ako su prije iskanderi imali preciznost na cilju kruga (COP) od 10 metara, sad je to postalo 50 metara. To se pripisuje lošijoj kvaliteti ugrađene elektronike i boljem protuelektroničkom djelovanju AFU.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1593)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.88 Seconds

Provided by iJoomla SEO