Umjetna inteligencija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Umjetna inteligencija

28.04.2023 | 19:28
dpasaric kaže:
AI app koji video s iPhonea transformira u gotovo sve po želji... Dronovi su temeljito izmijenili masovnu video produkciju prije koje desetljeće, a sada će umjetna inteligencija učiniti još drastičnije promjene.

Video je mrak totalni!!!

Mogu zamisliti koliko bi sati rada bilo potrebno umjetniku video animacije za ovakav video.
Samo za skupiti sve materijale na hrpu je ogroman šljakerski posao a koji opet mora obaviti umjetnik prema svojoj viziji.
Tema zaključana.
29.04.2023 | 20:43
Konačno sam dobio Adobe Firefly pristup. Par minuta igranja.

Macro photograpy of a microscopic dragon on a flower petal.
Macro headshot of a fish eating.
Rasta dogs and cats jazz band jammming. (Očito AI zna, da se mačke boje pasa).
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
30.04.2023 | 19:07
I ja ga koristim, bude odličnih rezultata!
Tema zaključana.
30.04.2023 | 20:21
Jeli vi, koji lovite ribu. Zasto ne odete u ribarnicu?
Zasto se mucite?
Tema zaključana.
02.05.2023 | 15:01
Ja lovim ribu pa na kraju odem u ribarnicu.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
02.05.2023 | 23:14
Joe Rogan i Michio Kaku o aktualnoj temi!

Tema zaključana.
03.05.2023 | 04:27
Riba kaže:
Ja lovim ribu pa na kraju odem u ribarnicu.

Retorika.
Ili si loš ribič ili je društvo veliko.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
15.05.2023 | 02:04
Lex Fridman je opet doveo Wolframa na razgovor, sada u kontekstu tekućih AI zbivanja i kako zadržati kontrolu nad tom tehnologijom:

Tema zaključana.
29.05.2023 | 09:38
IgorD kaže:

Ja: Is Manolić alive?

Chat: No, Joža Manolić passed away on June 27, 2020, at the age of 100.

Ja: Really?

Chat: Yes, according to various news sources and obituaries, Joža Manolić passed away on June 27, 2020, at the age of 100 in Zagreb, Croatia.

Ja: Can you provide a link to obituary?

Chat: Yes, here is a link to an obituary for Joža Manolić published in the Croatian newspaper "Jutarnji list" (in Croatian): www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/preminu...telja-hdz-a-15034898

Chat: And here is a link to an obituary published by the news agency HINA (in English): www.hina.hr/en/news-of-croatia/former-pm...s-aged-100/10238313/

Nakon natezanja i uvjeravanja da su linkovi bez veze, dao mi je još bezveznih linkova. Nakon što sam pitao da sam provjeri svoje linkove ispričao se što mi daje linkove koji su u "međuvremenu" postali nedostupni ali mi je dao masu novih koji su opet vodili na nepostojeće stranice.

Citiram sam sebe jer sam danas naletio na nešto poput moje rasprave s Chatom i njegovih izmišljenih linkova ali ovo je puno ozbiljnije:

A lawyer used ChatGPT for legal filing. The chatbot cited nonexistent cases it just made up

> He relied on ChatGPT in his legal filings and the AI chatbot completely manufactured previous cases, which Schwartz cited, out of thin air

> ChatGPT provided Schwartz with multiple names of similar cases: Varghese v. China Southern Airlines, Shaboon v. Egyptair, Petersen v. Iran Air, Martinez v. Delta Airlines, Estate of Durden v. KLM Royal Dutch Airlines, and Miller v. United Airlines.

> The problem? ChatGPT completely made up all those cases. They do not exist.
Tema zaključana.
29.05.2023 | 09:42
Sjajno, napravili su stroj za dezinformiranje, sto nije ni iznenadjenje s obzirom da je 80% dostupnog i tako dezinfomacija.
Tema zaključana.
29.05.2023 | 09:56
Znači, sad će ChatGPT još "poboljšati" taj postotak.
Tema zaključana.
29.05.2023 | 10:42
U taj AI ću vjerovati tek kad se on rega na jabučnjak i kad me pita..."Što je ovo opet neki Tenžera post"....do tada od mene ima nula bodova.
Tema zaključana.
  • Daddo
  • Posjetitelj
29.05.2023 | 16:43
@cariblanco - siguran si… AI pojma nema tko je Tenžera.
Tema zaključana.
29.05.2023 | 22:07
Ja u u AI vjerovati čim nekom prvi put napiše "moje tekstove nitko ne mora moći shvatiti, ja sam kao Veselko Tenžera, pišem između redaka".
Tema zaključana.
30.05.2023 | 07:13
Air kaže:
dpasaric kaže:
AI app koji video s iPhonea transformira u gotovo sve po želji... Dronovi su temeljito izmijenili masovnu video produkciju prije koje desetljeće, a sada će umjetna inteligencija učiniti još drastičnije promjene.

Video je mrak totalni!!!

Mogu zamisliti koliko bi sati rada bilo potrebno umjetniku video animacije za ovakav video.
Samo za skupiti sve materijale na hrpu je ogroman šljakerski posao a koji opet mora obaviti umjetnik prema svojoj viziji.

Ne kužim što je to posebno u tom videu, pogotovo ne ono što je korisno. Kič za klince. Možda će biti korisno za neku jako usku grupu ljudi. Sad će Ciganović moći reći da je bio u NY, Parizu...ne mora biti tamo ili će Maja Šuput pokazati da šeta tigra po zg. a ne pudlicu ?

Može biti aplikacija wow, jedno tjedan dana dok se ljudi ne zasite. Korisnija je vremenska prognoza ili gps lokacija, koju svakodnevno upotrebljavamo.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
12.06.2023 | 02:01
Tema zaključana.
12.06.2023 | 08:34
cariblanco kaže:
Air kaže:
dpasaric kaže:

Video je mrak totalni!!!

Ne kužim što je to posebno u tom videu, pogotovo ne ono što je korisno. Kič za klince. Možda će biti korisno za neku jako usku grupu ljudi. Sad će Ciganović moći reći da je bio u NY, Parizu...ne mora biti tamo ili će Maja Šuput pokazati da šeta tigra po zg. a ne pudlicu ?

Može biti aplikacija wow, jedno tjedan dana dok se ljudi ne zasite. Korisnija je vremenska prognoza ili gps lokacija, koju svakodnevno upotrebljavamo.

Jedan dio sam napisao, a to je da je umjetniku video animacije potrebno puno vremena da napravi ovakav uradak. Uradak je na visokoj estetskoj razini, vrlo maštovit i usklađen. AI je, sa velikom sigurnošću pretpostavaljam, ovaj uradak napravila u desetini vremena ako ne i znatno manje od onog vremena koje bi bilo potrebno vrlo vještom umjetniku video animacije.

Drugi dio priče je da danas svijet funkcionira u velikoj ovisnosti o marketingu a to je ovaj video - zapakirati "nešto" u ugodni vizual ili neku "priču" kako bi se što bolje prodalo.

Posljedično ovom veliki broj ljudi iz marketing niše će ostati bez posla jer će biti jeftnije platiti AI, upisati mu zadane inpute i gotovo odmah imaš rezultat. Kao i kod svake primjene tehnologije koja obavlja poslove koje su prethodno obavljali ljudi.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
12.06.2023 | 22:41
AI i generiranje MIDI glazbe uz ChatGPT!

Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
13.06.2023 | 22:33
Ovo na sreću još nije AI, ali jednog dana bi moglo biti:

notthebee.com/article/amazon-just-locked...n-wasnt-even-at-home
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
14.06.2023 | 08:50
Jednom kada izgubimo kontrolu nema nazad i gotovo je sigurno da se tada stvari neće razvijati onako kako bismo mi priželjkivali.

www.sciencealert.com/calculations-sugges...super-intelligent-ai
Tema zaključana.
14.06.2023 | 20:51
Skynet
Tema zaključana.
15.06.2023 | 10:45
To je u redu. Čovjek je na ovom planetu ionako usrao što god je mogao
Tema zaključana.
15.06.2023 | 14:00
smayoo kaže:
To je u redu. Čovjek je na ovom planetu ionako usrao što god je mogao

Činjenica!
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
18.02.2024 | 00:09
Zadnjih dana hit je Sora - novi AI sustav za generiranje videa.

Totalni show, istovremeno je oduševljavajuće, ali i zastrašujuće kada pomislimo do čega će to sve dovesti...
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
18.02.2024 | 04:17
A što kuha naš Apple?

U Apple magazinima se već preko godinu dana često spominje da rade na vlastitom AI modelu, ali zadnjih mjeseci se sve to intenziviralo, što se vidi po oglasima za zapošljavanje, ali i tračevima koji cure iz kompanije...

Tema zaključana.
18.02.2024 | 12:47
dpasaric kaže:
Zadnjih dana hit je Sora - novi AI sustav za generiranje videa.

Je... Nekidan sam čak razmišljao o tome da napišem možda malo duži komentar na tu temu. Ne znam koliko članova aktivno koristi AI kao pomoćni alat u poslu, a taj alat se dosta brzo razvija. Ok, još uvijek moraš dobro pogledati što je AI generirao i ispraviti greške.
U zadnjih godinu dana pokušavam kolegama objasniti kako se AI može iskorititi kao pomoć u poslu. Neki su nevoljko pristali i sad ga s guštom koriste, a neki još uvijek pružaju otpor ili im se ne da učiti nove alate.

Ja koristim Leonardo.AI koji je prije cca dva mjeseca uveo mogućnost rađenja "pokretne slike" - animacije od 4 sekunde. Uz prikladan motiv i malo sreće može se dobiti lijepa animacijica. Onak, za pokazati ukućanima.

Je li Sora "game changer"? Pa i nije. To je samo logčan nastavak razvoja AI alata. Koliko god da sam ovo ravnodušno napisao, i ja sam objesio vilicu dok sam to gledao u Marquesovom videu. Dakako, glitchevi su još uvijek prisutni, ali napravljen je ipak korak dalje u generiranju AI videa.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
18.02.2024 | 12:53
Kao i većina novih tehnologija - oni koji je prije prihvate i počnu koristiti bit će u prednosti i opstati.

Ja aktivno koristim AI u poslu, Adobe Firefly i njime generiram motive, većinom za tisak. Koristim i Topaz Photo AI za izlačenje maksimuma iz low-res slika i skica. Oba alata su odlična!
Tema zaključana.
18.02.2024 | 16:43
Nije zgorega za napomenuti da je u zadnjih godinu dana Apple kupio najvise AI startup tvrtki, skupa sa njihovom tehnologijom i patentima.

Kao i uvijek do sada nece oni zuriti sa tim "novotarijama", vec ce to odraditi kako treba i napraviti pometnju na trzistu

Meni AI ide na zivce jer ga svaka moguca aplikacija sada trpa, od foto editora (gdje recimo ima smisla) do najbanalnijih to-do aps. Samo da ti uvale nekakvu pretplatu
Tema zaključana.
18.02.2024 | 23:49
drlovric kaže:
Meni AI ide na zivce jer ga svaka moguca aplikacija sada trpa, od foto editora (gdje recimo ima smisla) do najbanalnijih to-do aps. Samo da ti uvale nekakvu pretplatu

Ha gle.. Na svakom od nas je da procijenimo jel nam se pretplata isplati ili ne. Ja sam po prvi put u životu popušio pretplatu (u software smislu) i nije mi žao. Ako i ne računam korist u poslu, nije mi problem izdvojiti 12 evra za zabavu koju mi pruža AI generacija slika.
Nisam upratio u koje se sve branše gura AI i koliko je općenito koristan i iskorišten. Meni je zanimljiv u grafičkom smislu. Mogu si vizualizirati svoje "mokre snove", a mogu i kreirati sliku koju ću iskoristiti za naručeni posao.
Svakako treba paziti na sve pogreške koje je AI u stanju napraviti, ali treba ga i uvažiti kao pomoćni alat današnjice.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
21.02.2024 | 22:15
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (805)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.01 Seconds

Provided by iJoomla SEO